Eveniment

Fratii Iancu, retinuti in cazul Rafo

16.02.2005, 00:00 23



Administratorii VGB Impex SRL, implicati in cazul Rafo, au fost retinuti si dusi, ieri dupa-amiaza, la Tribunalul Bucuresti, instanta care urmeaza sa se pronunte asupra propunerii de arestare preventiva a acestora, a anuntat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.



Potrivit sursei citate, cei trei sunt Constantin Margarit, Octavian Iancu, actionari ai VGB Impex SRL si administratori in perioada 2000-2004, precum si Alexandru Marian Iancu, coordonator in cadrul aceleiasi societati.



In acelasi timp, procurorii au cerut emiterea de mandate preventive de arestare in lipsa pentru alte cinci persoane implicate in acest caz, respectiv Silviu Neacsu, Gheorghita Iancu, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin si Marius Turica, deoarece s-au sustras urmaririi penale. Akaroglu Cuneyit mai este cercetat intr-un alt dosar, intocmit de politistii timiseni, in care este acuzat de o evaziune fiscals de aproape 40 mld. lei.



In jurul orei 14,00, avocatii celor trei retinuti au declarat ca masura luata impotriva clientilor lor ar fi netemeinica, deoarece acestia nu prezinta pericol social si au ajutat la bunul mers al anchetei.



Constantin Margarit, Octavian Iancu si Alexandru Marian Iancu au fost adusi la Tribunalul Bucuresti in jurul orei 15,30, intrarea lor in sala de judecata fiind prototejata de aproximativ 15 bodyguarzi care au bruscat ziaristii si le-a interzis accesul in sala. Acest fapt a fost urmat de interventia politistilor de la tribunal si evacuarea din cladire a bodyguarzilor.



Biroul de presa al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a comunicat ca, in dosarul in care sunt cercetati mai multi invinuiti in legatura cu activitatile comerciale care implica Grupul de firme VGB - Rafo - Tender SA - Carom SA, prin ordonantele din 14 ianuarie, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Constantin Margarit, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacsu, Gheorghita Iancu si Marius Turica. Cei noua sunt acuzati de evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si spalare de bani.



Potrivit sursei citate, din probele administrate a rezultat existenta unui grup constituit pentru savarsirea de infractiuni, al carui scop era spalarea banilor proveniti din comiterea anumitor infractiuni economice.



Din procesul-verbal intocmit de catre organele de control ale ANAF - Ministerul Finantelor Publice rezulta ca Margarit Constantin, Octavian Iancu si Basaran Kadri Maznar - administratori la VGB Impex, pentru perioada 2000-2004, impreuna cu Alexandru Marian Iancu - care avea rol coordonator la nivelul acestei societati - au cauzat bugetului de stat un prejudiciu aferent impozitului pe profit care trebuia achitat de 806 mld. lei si un TVA nelegal dedus de 550 mld. lei, rezultand un prejudiciu total de 1.356,5 mld. lei (peste 33 mil. euro).



Sursa citata adauga ca, avandu-se in vedere ca inculpatii "au savarsit infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe certe ca lasarea acestora in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, s-a dispus retinerea pentru 24 de ore a inculpatilor Margarit Constantin, Iancu Octavian si Iancu Alexandru Marian".





Vuza umbla dupa Rafo



Grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR) este interesat de preluarea rafinariei Rafo Onesti, a declarat ieri presedintele grupului Stefa Vuza. "Am avut discutii cu presedintele AVAS pe aceasta tema si l-am informat ca suntem dispusi sa preluam actiunile detinute de Balkan Petroleum la rafinarie, in valoare de 7,8 mil. $, precum si obligatiile investitionale de 210 mil. $", a spus Vuza. El sustine ca, in conditiile in care BKP nu si-a indeplini obligatiile contractuale, este o chestiune de timp pana cand actiunile vor ajunge la AVAS. Pana la inchiderea editiei, AVAS nu a comentat aceste informatii. Presedintele SCR sustine ca o parte din acest obligatii financiare ar putea fi acoperite dintr-un credit bancar in conditiile in care "exista acordul BCR pentru acordarea unui credit de 200 mil. $". Vuza nu a exclus o posibila alianta cu Petromidia pentru realizarea unui parteneriat care sa duca la eficientizarea Rafo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO