Eveniment

Fostul preşedinte al ANOFM Silviu Bian, şase ani de închisoare pentru 250.000 de euro mită

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Catalin Lupasteanu

11.04.2014, 00:02 91

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) Silviu Bian a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, printr-o decizie luată joi de instanţa supremă.

Înalta Curte de Casaţie Justiţie a menţinut astfel condamnarea dată lui Bian, în iunie 2013, de Curtea de Apel Bucureşti.

La fondul procesului, Bian a fost condamnat de Tribunalul Capitalei, în mai 2012, la nouă ani de închisoare.

În 9 noiembrie 2011, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Silviu Bian, pentru luare de mită, în formă continuată. Alături de el au fost deferiţi justiţiei Cristache Ristea, fost director executiv al Centrului de Formare Profesională a Personalului ANOFM, şi Alexandra Maria Ţichindelean, fost director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada decembrie 2010 - octombrie 2011, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, ar fi primit peste 270.000 de euro de la opt angajaţi, în cadrul a două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene, pentru a vira 25 la sută din costul acestora, reprezentând cofinanţarea din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Pe de altă parte, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, în 10 martie, că a constatat că Silviu Bian a fost în incompatibilitate, întrucât din 2009 până în 2011 a fost atât preşedintele ANOFM, cât şi cenzor la mai multe societăţi comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO