Eveniment

Fost diplomat elvetian, spion in favoarea Romaniei

26.11.2003, 00:00 30



Un fost viceconsul elvetian, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru tranzactii ilegale cu alcool in Arabia Saudita, a fost declarat vinovat si pentru furnizarea de documente politice secrete membrilor serviciilor de spionaj din Romania in perioada 1992-1997, transmite AFP. Viceconsulul, in varsta de 46 de ani, a fost gasit vinovat de furnizarea a 250 de documente secrete, cu caracter politic.



Incepand cu 1992, diplomatul s-a intalnit de cel putin 50 de ori cu membri ai serviciilor secrete romane, in special la Cairo si Budapesta. Diplomatul le-a predat agentilor romani 250 de documente secrete cu caracter politic, in schimbul unor sume de bani si avantaje materiale.



In plus, fostul viceconsul si un fost consul general au fost condamnati la un an de inchisoare cu suspendare pentru ca au importat ilegal in Arabia Saudita peste 30.000 de sticle cu diverse bauturi alcoolice, in timp ce sauditii se aflau in post.



In perioada august 1995 - mai 1997, cei doi diplomati au profitat de statutul lor pentru a introduce ilegal in regatul saudit peste 9.000 de sticle de bauturi spirtoase, aproximativ 3.000 de sticle de vin si sampanie, precum si 21.000 de cutii de bere. Alcoolul a fost revandut pe piata neagra, conform surselor judiciare elvetiene.



Presedintele tribunalului districtului Berna-Laupen, Peter Reusser, a declarat ca este convins ca fostul viceconsul si fostul consul general au facut comert cu alcool intr-o tara in care acest produs este strict interzis. Fostii diplomati au recunoscut ca s-au facut vinovati de gestiune frauduloasa.



Tribunalul a luat in calcul faptul ca fostul consul general, demis in 1997, a cooperat cu autoritatile si a dezvaluit faptele. Din contul sau bancar personal au fost confiscati circa 280.000 de franci elvetieni. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO