Eveniment

Fondul lui Videanu "naste" efecte economice in 9 luni

Fondul lui Videanu "naste" efecte economice in 9 luni
21.04.2010, 23:08 16

Fondul Roman de Investitii (FRI), un proiect gandit deMinisterul Economiei aflat in subordinea lui Adriean Videanu, unuldintre cei mai puternici oameni ai momentului, va fi constituitnumai din banii pe care statul ii va incasa din vanzarea actiunilorpe care le detine la mai multe companii energetice, cum ar fiPetrom, Transelectrica sau Transgaz, fara a lua bani de la CEC saude la BNR.

Videanu nu a dat o suma pe care se asteapta s-o incaseze dinvanzarea acestor pachete de actiuni, dar spune ca vrea sa "strangacat mai mult" si ca in 9 luni, adica in 2011, pachetele de actiuniar putea sa fie valorificate, adica vandute. Banii astfel obtinutise vor duce in infrastructura si in proiecte energetice. "Guvernula aprobat vanzarea unor pachete minoritare din participatiileminoritare pe care le aveam sau a unor pachete minoritare dinpachetele majoritare pe care le detinem in cadrul mai multorcompanii. Ideea de constructie a unui fond de investitii prinaportul in numerar al CEC, finantat initial din rezerva valutara aBNR, nu ne apartine si este o nastrusnicie care circula prinanumite medii. Ministerul Economiei gandeste un fond de investitiicu participatii minoritare", a spus Videanu. FRI pregatit de Guvernpentru finantarea proiectelor majore de investitii urma sa fieconstituit din participatiile minoritare ale statului la companiileenergetice, dar si dintr-un aport in numerar al CEC Bank, conformproiectului de lege privind infiintarea si functionarea Fondului,obtinut de Mediafax.

Potrivit documentului de infiintare a fondului, banii pe carestatul i-ar obtine din vanzarea pachetelor minoritare la companiiprecum Petrom, Transelectrica sau Transgaz se ridica la un miliardde euro.

"Vrem sa luam cat mai mult. Ar fi o greseala sa spunem acum catvrem sa luam, dar in maxim 9 luni vom putea sa incepem savalorificam aceste participatii", a mai spus Videanu. Ministrul aexplicat ca vanzarea pachetelor minoritare se va face prin treivariante. Prima este vanzarea unor pachete minoritare din actiunicare deja sunt listate pe Bursa. In acest caz intra companii precumPetrom, Oil Terminal, Conpet, Transelectrica si Transgaz.

A doua modalitate este listarea pe Bursa a unor pachete dincompanii cum ar fi Romgaz. A treia modalitate este vanzareapachetelor de actiuni pe care statul le mai detine in companiienergetice care au fost privatizate si unde exista un drept depreemptiune acordat investitorului privat, prin contractul deprivatizare, asupra actiunilor pe care statul le scoate la vanzare.Aici intra de exemplu filialele Electrica privatizate.

"Va fi un fond suveran, 100% de stat. Banii se vor duce numai peinfrastructura. Eu

mi-as dori ca in energie sa mearga cei mai multi. Avem cadrullegal pentru realizarea unui fond de dezvoltare. Din acesti bani sepoate finanta si deficitul bugetar, dar nu este cazul", a maiprecizat Videanu.

In ceea ce priveste domeniul energetic, el spune ca anul acestapentru companiile din subordinea Ministerului Economiei existafonduri pentru investitii in valoare de 8,3 miliarde de lei (circa2 miliarde de euro), in crestere cu 65% fata de anul trecut.

"Acesti bani vor veni din surse deja identificate. O parte dinaceasta suma va veni de la banci, iar restul din fondurilecompaniilor. De la bugetul de stat a fost alocata o suma de 396 demilioane de lei", a declarat ministrul, fara a preciza care suntbancile care vor sustine investitiile de 2 miliarde de euro inenergie.

"Cea mai mare parte a acestei sume, circa 6 miliarde de lei (1,4miliarde de euro), se va duce in energie, circa 1,5 miliarde de leivor fi investiti in partea de petrol si de gaze naturale (circa 360de milioane de euro), iar pentru resurse minerale va fi alocata osuma de 185 de milioane de lei (44 de milioane de euro)", anuntael. Mai mult, ministrul spune ca pentru sustinerea domeniuluienergetic a fost realizat un program care vizeaza semnarea maimultor parteneriate public-private, program facut pe baza unorscrisori ferme de intentie din partea unor investitori privati.

"Pe langa reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de laCernavoda sau a doua centrala nucleara, propunem proiecte invaloare de 3 miliarde de euro in parteneriat public-privat."

Astfel, in cadrul Electra, una dintre cele doua companiienergetice pe care guvernul vrea sa le infiinteze, Videanu spune case vor realiza doua grupuri noi de cate 500 MW fiecare, proiect invaloare de 1,7 miliarde de euro. La Hidroenergetica, a douacompanie energetica, investitiile vizeaza amenajari hidroenergeticede 133 de milioane de euro.

"Toate companiile mari precum RWE (Germania), Enel (Italia), CEZ(Cehia), GDF SUEZ (grup franco-belgian) sunt interesate de acesteproiecte", a mai spus Videanu.

Directionarea tuturor acestor fonduri catre companiileenergetice vine in contextul in care Videanu sustine ca singurullucru care a franat anul trecut caderea economica a Romaniei a fostchiar sectorul de gaze naturale si de energie electrica.

"Sectorul energiei electrice si cel al gazelor naturale austopat anul trecut caderea economica a Romaniei, aceste douaindustrii avand o medie de crestere de 7%. Energia si gazul auasigurat si suportul pentru cresterea productiei industriale, carein ultimele sase luni s-a majorat in medie cu 5,8%", a spusVideanu. Declaratiile ministrului vin in contextul in care anultrecut consumul de energie electrica a scazut cu 8,3%, iar cel degaze naturale a fost mai mic cu 15%. In acest interval, economiaRomaniei a scazut cu 7,1%, dupa un avans de 7,1% inregistrat in2008.

"Romania se vede mai bine din afara decat din interior", a maispus Videanu.

In ceea ce priveste restructurarile din domeniul de stat, undemasurile drastice de reducere a numarului de angajati intarzie saapara, ministrul spune ca Ministerul Economiei a fost restructuratinainte de termen. Videanu a afirmat ca institutia pe care oconduce are in prezent peste 700 de angajati, fata de 896 desalariati la instalarea lui in functia de ministru. PresedinteleTraian Basescu a cerut tuturor ministrilor din cabinetul Boc saprezinte, in trei saptamani, planuri de restructurare a fiecaruiminister.

8 miliarde de lei pentru energie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO