Eveniment

FMI recomanda Romaniei sa reduca cheltuielile bugetare

21.04.2003, 00:00 16

Cresterea economica a Romaniei, estimata la 4,9% pentru acest an, este una dintre cele mai solide din Europa de Sud-Est, dar rata ridicata a inflatiei subliniaza necesitatea restrangerii cheltuielilor bugetare si restructurarea intreprinderilor de stat, se arata intr-un raport al FMI.
Documentul, prezentat pentru prima data la inceputul lunii aprilie, se refera la perspectivele economice mondiale si include un capitol dedicat  statelor candidate pentru integrarea in Uniunea Europeana.
"In Romania, majorarea semnificativa a salariului minim pe economie incepand cu luna ianuarie, precum si pierderile inregistrate de catre intreprinderile de stat sunt potentiale obstacole in calea procesului de dezinflatie. Aceste fenomene scot in evidenta nevoia de a indeplini obiectivele privind deficitul bugetului public si intarirea disciplinei financiare in societatile de stat", se arata in raportul Fondului Monetar International.
In ceea ce priveste rata inflatiei in Romania, FMI anticipeaza o medie anuala de 16,2% in acest an si 11,6% in 2004, cele mai ridicate dintre statele Europei centrale si de Est.
Potrivit autorilor raportului, ajustarea fiscala este o masura la care trebuie sa recurga mai multe state candidate, printre care si Bulgaria. Din fericire, noteaza specialistii FMI, aceste reforme vor avea loc intr-un climat macroeconomic favorabil, intrucat majoritatea statelor au rezistat declinului economic din Uniunea Europeana.
FMI estimeaza ca Romania va inregistra, in acest an o crestere economica de 4,9%, cu 0,3 puncte mai redusa decat prognoza autoritatilor de la Bucuresti. Acest nivel este unul dintre cele mai ridicate in randul tarilor candidate la UE, fiind depasit doar de Bulgaria, cu 5%, Lituania cu 5,3% si Letonia cu 5,5%.
Cu toate acestea, o redresare lenta a economiei statelor membre UE ar afecta tarile candidate prin reducerea ratei de crestere a exporturilor, incetinirea ritmului investitiilor straine directe si a fluxurilor de capital.
Pentru anul viitor, FMI estimeaza o crestere economica de 5% in cazul Romaniei si 5,5% in cazul Bulgariei, niveluri depasite doar de statele Baltice. De asemenea, expertii Fondului prognozeaza majorari ale deficitului de cont curent pentru toate statele analizate, cresterea fiind in cazul Romaniei de peste un procent din PIB, respectiv de la 3,4% in 2002, la 4,5% in 2004 si 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO