Eveniment

FMI ar putea cere definirea pachetului de bază din sistemul sanitar, aşteptat de furnizorii privaţi

Autor: Ioana David

01.08.2011, 00:03 328

Sistemul sanitar, "o maşină ve­che care consumă mult şi arepierderi", ar trebui reformat aşa cum s-a întâm­plat cu pensiilesau cu salariile buge­ta­rilor, aceeasta fiind o cerinţă adele­ga­ţiei FMI aflată la Bucureşti, potrivit de­pu­tatului PDLAdrian Niţu, vice­pre­şe­dintele Comisiei de buget a CamereiDeputaţilor, citat de Mediafax.

În cadrul unei întâlniri de vineri, şeful delegaţiei FMI JeffreyFranks a vorbit despre sistemul sanitar şi despre reformelenecesare.

"Jeffrey Franks a comparat siste­mul sa­ni­tar cu o maşinăveche, care pe de o parte con­sumă mult, pe de altă par­te are şipier­deri. Consumă 30 de litri la sută şi fi­nan­ţează numai pentru20 de litri, dar ori­cum trebuie să par­cur­gă dis­tan­ţa şi e clarcă trebuie o maşină no­uă, care să con­sume şi mai puţin, să nupo­lue­ze, să nu aibă pierderi şi să fie efi­cientă. Adică, cu altecuvinte, să luăm o decizie de re­for­mă a sistemului sa­nitarfoarte impor­tan­tă, cum a fost re­forma pen­siilor sau re­formasalariză­rii buge­tarilor", a spus Niţu.

"Este nevoie de o alternativă privată laCNAS"

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Mi­nisterului Sănătăţii şi ceiai Casei Na­ţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu au dorit săcomenteze pe mar­ginea acestor informaţii şi nu este clar la ce sereferă această solicitare a FMI.

În ipoteza în care se va dori o refor­ma­re a sănătăţii dupămodelul pensiilor pri­vate, ar trebui ca o parte dincon­tri­bu­ţiile obligatorii să fie virate către com­panii privatede asigurări, iar fie­care contribuabil să poată să-şi aleagă firmade asigurări. Din contribuţiile obligatorii, care acum suntgestionate de CNAS se strâng aproape 16,5 mld. lei (3,9 mld.euro).

Cu toate acestea, nu este exclus ca re­forma la care şefuldelegaţiei face re­fe­rire să fie de fapt pachetul de serviciime­dicale de bază, adică o listă cu ser­vi­ciile pe care statul ledecontează pen­tru contribuţiile obligatorii. În prezent, sta­tuldecontează orice fel de intervenţie pentru asiguraţi. "Trebuiereformat sistemul finan­ciar al sistemului medical. Trebuierealiza­tă o alternativă la CNAS care de­ţi­ne monopoluldecontărilor cu spi­talele de stat", este de părere TheodorAlexandrescu, directorul general al companiei de asigurăriAlico.

Asigurătorul a fost preluat anul trecut, în cadrul uneitranzacţii globale, de către gigantul american Metlife.Ale­xandrescu este de părere că dez­vol­tarea pachetului minim deservicii, re­dis­tribuirea contribuţiilor şi alegerea libe­ră acompaniei de asigurări sunt sin­gu­rele alternative pentrureformarea siste­mului sanitar. Cu toate acestea, spre deosebire depensiile private care oferă beneficii peste 20 de ani de laini­ţie­re, o schimbare a sistemului sanitar după un model similarcu cel din pensii ar produce efecte imediate.

Privaţii sunt "pentru" pachetul de servicii debază

Atât companiile de asigurări, cât şi cli­nicile private s-audeclarat în mai mul­te rânduri în favoarea introducerii pa­chetuluide servicii medicale de bază, care le-ar impulsiona businessurile,cât şi pentru un sistem de asigurări după mo­delul pilonului II dela pensii.

Cuvinte precum reformă sau pa­che­tul de servicii medicale debază au stat pe buzele tuturor miniştrilor sănă­tă­ţii (19 lanumăr) sau preşedinţilor CNAS (11 în total). În pofida mai mul­torîncercări, introducerea pachetului de servicii medicale nu s-aconcretizat.

Pe lângă fondurile alocate CNAS, Ministerul Sănătăţii are unbuget pro­priu de aproape 1 mld. euro. Cele mai multe fonduri dinbugetul siste­mu­lui sunt consumate de către spitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO