Eveniment

Fitch: Riscurile bugetare vor menţine România sub nivelul recomandat pentru investiţii

Fitch: Riscurile bugetare vor menţine ratingul României sub nivelul recomandat pentru investiţii

Autor: Mediafax

22.03.2011, 19:56 36

România a înregistrat progrese în aplicarea reformelor prevăzuteîn acordul cu FMI, dar încă se confruntă cu riscuri legate deritmul consolidării bugetare, care vor menţine deocamdată ratingulratingul suveran sub nivelul recomandat pentru investiţii, potrivitFitch Ratings.

"Situaţia se îmbunătăţeşte, dar există încă riscurisemnificative", a declarat marţi, pentru Reuters, Douglas Renwick,director la Fitch pentru ratingurile ţărilor din regiunea EMEA(Europa, Orientul Mijlociu şi Africa).

În cadrul acordului cu FMI, Guvernul a aplicat măsuri dure dereformă, precum reduceri de salarii în sectorul public şi majorareaTVA, prin care a consolidat finanţele publice şi a recâştigatîncrederea pieţelor.

Cu o poziţie mai sigură a Executivului şi un nou acord cu FMI,de tip preventiv, este aşteptată revenirea la creştere a economieiRomâniei, ceea ce ar putea avea o influenţă pozitivă asupraratingurilor, notează Reuters.

Fitch şi Standard & Poor's au retrogradat ratingurileRomâniei la nivelul "junk" (nerecomandat pentru investiţii) înperioada de vârf a crizei politice în care acordul cu FMI a fosttemporar suspendat, la sfârşitul anului 2009. Ulterior, ambeleagenţii au modificat perspectiva de la negativă la stabilă. Citiţimai mult despre riscurile bugetare ale României pewwww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO