Eveniment

Firmele vor putea opta intre facilitatile la impozitul pe profit, din 2005

16.04.2004, 00:00 16



Firmele vor avea posibilitatea sa opteze, de la 1 ianuarie 2005, pentru neimpozitarea profitului reinvestit sau pentru utilizarea actualei facilitati, care permite amortizarea accelerata a sumelor investite, a anuntat ieri premierul Adrian Nastase. El a afirmat ca Executivul va modifica Codul Fiscal prin introducerea acestui sistem, care permite intreprinzatorilor sa opteze pentru una dintre cele doua variante, ca un semnal de flexibilitate a politicii fiscale.



"Incepand cu 1 ianuarie 2005, intreprinzatorii vor avea posibilitatea sa opteze intre formula existenta si neimpozitarea profitului reinvestit", a spus Nastase.



Premierul a amintit ca, in perioada 1992-1996, au fost aprobate o serie de acte normative care au permis reducerea cu 50% a impozitului pentru profitului utilizat in procesul de modernizare a tehnologiilor de fabricatie.



In perioada ianuarie 2001-2002, nu a mai fost impozitat profitul pe care l-au obtinut intreprinderile mici si mijlocii si care a fost investit in active amortizabile. Celelalte persoane juridice, altele decat IMM, au beneficiat in continuare de reducerea cu 50% a impozitului pentru profitul reinvestit.



Sistemul amortizarii accelerate permite firmelor sa deduca din profit 50% din valoarea investitiilor, in primul an de punere in functiune, indiferent daca societatile inregistreaza profit sau pierderi.



Prin aplicarea de la 1 ianuarie 2005 a noului sistem, Executivul doreste sa evalueze care dintre cele doua formule va fi utilizata preponderent de catre intreprinzatori.



"Dupa anul 2005, vom vedea care dintre cele doua sisteme va fi mai mult folosit de catre societati. Analistii nostri sunt de parere ca mai multi vor merge pe formula amortizarii accelerate", a spus Nastase. El a afirmat ca nu s-a decis, deocamdata, daca sistemele vor functiona simultan numai pentru o anumita perioada determinata, care sa permita o evaluare ulterioara a optiunilor intreprinzatorilor, sau daca cele doua optiuni vor fi valabile pe termen nelimitat.



"Am discutat despre aceasta masura si cu partenerii nostri straini si nu cred ca cineva poate fi impotriva unui sistem care ajuta", a adaugat Nastase.



Pentru a intra in vigoare la inceputul anului viitor, modificarile Codului Fiscal trebuie aprobate pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an, intrucat legea stabileste ca orice schimbare a reglementarilor fiscale va fi anuntata cu cel putin sase luni inainte de data aplicarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO