Eveniment

Firmele cu intarzieri la plata datoriilor catre stat spun ca o esalonare a datoriilor le-ar salva afacerea

Firmele cu intarzieri la plata datoriilor catre stat spun ca o esalonare a datoriilor le-ar salva afacerea
21.01.2010, 23:15 196

Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, firmele ar puteabeneficia din mai de posibilitatea de esalonare a platilor fiscalerestante acumulate, dar cu clauze asiguratorii care sa garantezeachitarea integrala a datoriilor, potrivit Mediafax.

Actul normativ va reglementa o serie de masuri fiscale care sasprijine mediul de afaceri. "Nu stiu ce impact va avea o astfel demasura, in conditiile in care exista deja ordonanta 92/2009 carepermite firmelor o amanare a datoriilor si la care au apelat foarteputine firme, in conditiile in care se platesc penalizari pentruintarziere. Acestea, chiar daca au fost reduse la 18% pe an, fatade 36%, cat era inainte, ordonanta nu a avut foarte mare succes.Pentru firmele aflate in insolventa nu vad cum ar putea sa ceara oreesalonare a platilor, in conditiile in care 98% dintre ele intrain faliment", spune Arin Stanescu, managing partner al casei deavocatura Stanescu, Milos Dumitru si Asociatii.

Oficialii Ministerului de Finante nu au raspuns solicitarii ZFpana la inchiderea editiei.

La jumatatea anului trecut, executivul a introdus o ordonantacare permite firmelor amanarea de la plata a restantelor acumulate,dar numai pentru restantele acumulate dupa 30 septembrie 2008 sidaca anterior si-au achitat la timp datoriile. Firmele au fostobligate atunci sa garanteze rambursarea ulterioara a restantelorprintr-o scrisoare de garantie bancara si/sau

imobiliara, care sa acopere sumele amanate la plata, precum simajorarile de intarziere.

Anul 2009, "groaznic"

"Nu am reusit sa mai platim anul trecut toate datoriile labugetul de stat. Fiind criza, nu am vandut produsele si am ramas custocuri. In plus, cheltuielile noastre cu manopera, intretinereaculturilor de vita de vie, motorina au fost la fel de mari. Chiardaca am primit subventii de la stat pentru culturi, acestea suntfoarte mici in raport cu necesarul si nu vin la timp. Anul 2009 afost groaznic pentru noi, cum a fost si pentru majoritateacompaniilor. Pentru a reusi sa vindem am aplicat si preturi maimici decat in 2008", spun reprezentantii producatorului de vinurisi rachiuri naturale Rovit SA din Valea Calugareasca, cu afaceri de2,9 mil. euro si pierderi de 490.000 de euro.

Rovit SA este una dintre cele 88 de firme din Prahova careiaANAF i-a cerut insolventa la sfarsitul anului trecut. "Am contestatdecizia finantelor publice Prahova de a ne cere insolventa. Am vreasa reesalonam datoriile pe care le avem si daca va intra in vigoareo astfel de masura ne-ar ajuta. Dispunem de garantii si vrem sarezistam pe piata in continuare", adauga reprezentantii Rovit.

Rovit produce anual circa 3 mil. litri de vin si a vandut anultrecut vin de circa 5,9 mil. lei, cu 35% mai putin fata de anulanterior. "Avem stocuri nevandute de vin cu o valoare de circa 17mil. lei estimat la costul de productie. Nu am reusit sa mergem laexport, pentru ca nu avem piata de desfacere. Mai vindeam inGermania, insa cantitati reduse. Incercam sa ne orientam catrefostele tari sovietice, in special Rusia."

Au mai ramas cu 10% din angajati

Societatea cooperativa Arta Metalului din Boldesti Scaeni careproduce articole din fier forjat are de platit catre stat o datoriede 70.000 de euro si spune ca in conditiile in care anul trecut avandut cu 90% mai putin fata de anul anterior, ii este foarte greusa-si acopere datoriile.

"Anul trecut am inregistrat o cifra de afaceri de 300.000 delei, adica doar 10% din cea obtinuta in 2008 din cauza faptului canoi suntem orientati catre export care a mers foarte prost,preturile au crescut la materia prima si piata chineza a venit cuproduse mai ieftine. In tara produsele noastre nu se cumpara si deaceea am mers catre export. Profitul nostru este foarte mic, de3-4%, si am avut perioade cand am lucrat fara profit numai ca samearga treaba. In plus, din 300 de angajati am ramas cu 30 depersoane. Pentru moment avem o singura comanda pentru ianuarie cu ovaloare de 16.000 de euro pe care incercam sa o onoram si suntem incautare pentru contracte noi", spune Dumitru Popa, proprietarulArta Metalului.

"Am primit o instiintare ca trebuie sa platim datoriile pana pe21 aprilie. Daca nu vom reusi sa reesalonam datoriile sau saacoperim datoriile din vanzarea unor imobile, vom inchideafacerea."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO