Firmele cu intarzieri la plata datoriilor catre stat spun ca o esalonare a datoriilor le-ar salva afacerea

Autor: Adriana Rosoga 21.01.2010

IMM-urile care au datorii la bugetul de stat spun ca un sistem de esalonari la plata datoriilor fiscale restante acumulate este binevenit, in conditiile in care in 2009 au dus lipsa de lichiditati pe fondul scaderii vanzarilor.



Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, firmele ar putea beneficia din mai de posibilitatea de esalonare a platilor fiscale restante acumulate, dar cu clauze asiguratorii care sa garanteze achitarea integrala a datoriilor, potrivit Mediafax.

Actul normativ va reglementa o serie de masuri fiscale care sa sprijine mediul de afaceri. "Nu stiu ce impact va avea o astfel de masura, in conditiile in care exista deja ordonanta 92/2009 care permite firmelor o amanare a datoriilor si la care au apelat foarte putine firme, in conditiile in care se platesc penalizari pentru intarziere. Acestea, chiar daca au fost reduse la 18% pe an, fata de 36%, cat era inainte, ordonanta nu a avut foarte mare succes. Pentru firmele aflate in insolventa nu vad cum ar putea sa ceara o reesalonare a platilor, in conditiile in care 98% dintre ele intra in faliment", spune Arin Stanescu, managing partner al casei de avocatura Stanescu, Milos Dumitru si Asociatii.

Oficialii Ministerului de Finante nu au raspuns solicitarii ZF pana la inchiderea editiei.

La jumatatea anului trecut, executivul a introdus o ordonanta care permite firmelor amanarea de la plata a restantelor acumulate, dar numai pentru restantele acumulate dupa 30 septembrie 2008 si daca anterior si-au achitat la timp datoriile. Firmele au fost obligate atunci sa garanteze rambursarea ulterioara a restantelor printr-o scrisoare de garantie bancara si/sau

imobiliara, care sa acopere sumele amanate la plata, precum si majorarile de intarziere.

Anul 2009, "groaznic"

"Nu am reusit sa mai platim anul trecut toate datoriile la bugetul de stat. Fiind criza, nu am vandut produsele si am ramas cu stocuri. In plus, cheltuielile noastre cu manopera, intretinerea culturilor de vita de vie, motorina au fost la fel de mari. Chiar daca am primit subventii de la stat pentru culturi, acestea sunt foarte mici in raport cu necesarul si nu vin la timp. Anul 2009 a fost groaznic pentru noi, cum a fost si pentru majoritatea companiilor. Pentru a reusi sa vindem am aplicat si preturi mai mici decat in 2008", spun reprezentantii producatorului de vinuri si rachiuri naturale Rovit SA din Valea Calugareasca, cu afaceri de 2,9 mil. euro si pierderi de 490.000 de euro.

Rovit SA este una dintre cele 88 de firme din Prahova careia ANAF i-a cerut insolventa la sfarsitul anului trecut. "Am contestat decizia finantelor publice Prahova de a ne cere insolventa. Am vrea sa reesalonam datoriile pe care le avem si daca va intra in vigoare o astfel de masura ne-ar ajuta. Dispunem de garantii si vrem sa rezistam pe piata in continuare", adauga reprezentantii Rovit.

Rovit produce anual circa 3 mil. litri de vin si a vandut anul trecut vin de circa 5,9 mil. lei, cu 35% mai putin fata de anul anterior. "Avem stocuri nevandute de vin cu o valoare de circa 17 mil. lei estimat la costul de productie. Nu am reusit sa mergem la export, pentru ca nu avem piata de desfacere. Mai vindeam in Germania, insa cantitati reduse. Incercam sa ne orientam catre fostele tari sovietice, in special Rusia."

Au mai ramas cu 10% din angajati

Societatea cooperativa Arta Metalului din Boldesti Scaeni care produce articole din fier forjat are de platit catre stat o datorie de 70.000 de euro si spune ca in conditiile in care anul trecut a vandut cu 90% mai putin fata de anul anterior, ii este foarte greu sa-si acopere datoriile.

"Anul trecut am inregistrat o cifra de afaceri de 300.000 de lei, adica doar 10% din cea obtinuta in 2008 din cauza faptului ca noi suntem orientati catre export care a mers foarte prost, preturile au crescut la materia prima si piata chineza a venit cu produse mai ieftine. In tara produsele noastre nu se cumpara si de aceea am mers catre export. Profitul nostru este foarte mic, de 3-4%, si am avut perioade cand am lucrat fara profit numai ca sa mearga treaba. In plus, din 300 de angajati am ramas cu 30 de persoane. Pentru moment avem o singura comanda pentru ianuarie cu o valoare de 16.000 de euro pe care incercam sa o onoram si suntem in cautare pentru contracte noi", spune Dumitru Popa, proprietarul Arta Metalului.

"Am primit o instiintare ca trebuie sa platim datoriile pana pe 21 aprilie. Daca nu vom reusi sa reesalonam datoriile sau sa acoperim datoriile din vanzarea unor imobile, vom inchide afacerea."