Eveniment

Finanţele profită de optimismul investitorilor şi aspiră toţi leii de pe piaţa monetară

Finanţele profită de optimismul investitorilor şi aspiră toţi leii de pe piaţa monetară

Autor: Liviu Chiru

03.02.2011, 23:51 32

Ministerul Finanţelor a început luna în forţă, organizând înparalel două licitaţii pentru vânzarea de obligaţiuni cu scadenţeîn 2013 şi 2015 şi a absorbit în total 1,27 miliarde de lei (299mil. euro), foarte aproape de volumul planificat.

Randamentele plătite au fost de 7,11% şi respectiv 7,16% pe an,aproape de cele la care se tranzacţionează pe piaţa secundarătitluri cu maturităţi similare.

Băncile au cumpărat în nume propriu cea mai mare parte atitlurilor, în timp ce achiziţiile realizate în contul clienţilorau fost de 67 de milioane de lei.

Dealerii spun că cererea de titluri de stat este susţinutăinclusiv de jucătorii străini, nume mari din industria financiarăprecum Deutsche Bank, Barclays sau BNP Paribas făcându-şi simţităprezenţa la Bucureşti. Totuşi, interesul investitorilorinternaţionali este mai mare pentru titlurile de stat maghiaredecât pentru cele româneşti, din cauza diferenţei derandamente.

"Având în vedere perspectivele de accelerare a inflaţiei lanivel mondial, nu aş cumpăra titluri cu maturităţi atât de lungi.Dar sunt probabil bănci care cred în tăieri de dobânzi (din parteaBNR - n. red.)", comentează dealerul unei bănci locale.

Tocmai nivelul redus al dobânzilor de pe piaţa monetară faceatractive titlurile de stat româneşti pentru investitorii străini.Aceştia pot să împrumute lei de pe piaţa monetară la dobânzi de4%-5% pe an, iar apoi să îi investească în titluri de stat, larandamente de 6%-7% pe an, obţinând astfel un câştig facil.Creşterea dobânzilor pe piaţa monetară ar strica însă acestmecanism în cazul în care statul ar încerca din nou să plafonezerandamentele plătite la 7% pe an. De altfel, interesul mai mare afost pentru titlurile cu scadenţe scurte, deşi la ultimelelicitaţii Trezoreria a găsit cerere mai mare şi pentru scadenţelelungi. Trezoreria încearcă să profite acum de sentimentul favorabilal investitorilor şi de abundenţa de lichidităţi de pe piaţamonetară, care îi permit să împrumute sume mari şi la randamente înscădere.

În ianuarie statul a absorbit de pe piaţa 6,9 miliarde de lei(1,6 miliarde de euro), cu 50% peste volumul anunţat iniţial, de4,6 miliarde de lei. În paralel, randamentele au scăzut de laniveluri de 7%-7,3% în toamna anului trecut până spre 6,3% pe an,la ultima licitaţie din ianuarie.

Pentru luna februarie Ministerul Finanţelor şi-a planificatîmprumuturi de pe piaţa locală de 5,4 miliarde de lei (1,2 mld.euro), considerabil peste valoarea titlurilor care vor ajunge lascadenţă luna aceasta, de 3,1 miliarde de lei.

În partea a doua a anului trecut Trezoreria a menţinut unprogram lunar de 4,6 miliarde de lei.

În februarie vor fi trei emisiuni de certificate de trezoreriepe şase luni şi un an şi trei de obligaţiuni, pe 3, 5 şi 10ani.

Finanţele au anunţat la începutul săptămânii că plănuiesc săîmprumute între 13 şi 17 miliarde de lei de pe piaţă în primultrimestru, în condiţiile în care deficitul bugetar planificatpentru această perioadă se ridică la 8 miliarde de lei. Statul abugetat cheltuieli mai mari în prima parte a anului pentru asusţine proiectele de investiţii şi pentru cofinanţarea proiectelorde fonduri europene, în condiţiile în care în anii trecuţicheltuielile erau comasate spre sfârşitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO