Eveniment

Finantele incearca sa imprumute 4,6 mld. lei de la bancile locale in iunie

31.05.2010, 23:11 17

Trezoreria a programat pentru iunie emisiuni de titluri de statin valoare de 4,6 miliarde de lei, nivel comparabil cu cele dinlunile precedente, in conditiile in care luna aceasta ajung lascadenta emisiuni mai vechi in valoare de circa 2,5 miliarde delei.

Luna aceasta sunt programate trei licitatii pentru vanzarea decertificate de Trezorerie cu maturitati de sase luni si un an sicate o licitatie pentru vanzarea de obligatiuni de stat cumaturitati de trei si respectiv cinci ani. Prin vanzarea decertificate statul incearca sa atraga 3,4 miliarde de lei si 1,2mld. lei prin obligatiuni.

"Este un moment cu incertitudini destul de mari si apetitulpentru titluri pe termen lung este mai scazut sau vine la preturimai mari. Orientarea Trezoreriei catre scadente scurte esteprobabil o alegere functionala", a comentat un dealer. In luna mai,statul a reusit sa imprumute doar 2,5 miliarde de lei, fata de unvolum planificat de 4,5 miliarde de lei, in conditiile in care arespins in doua randuri toate ofertele de cumparare inaintate debanci, considerand randamentele cerute prea mari. In luna maiscadentele la titlurile de stat emise anterior au totalizat cevamai mult de doua miliarde de lei.

Desi nevoile de refinantare a datoriei scadente sunt relativreduse pana spre toamna, Trezoreria trebuie sa atraga sumeimportante pentru a finanta deficitul bugetar care se adancesterapid de la o luna la alta, in lipsa aplicarii unor masuri deajustare. In aprilie deficitul bugetar a urcat cu aproape 4miliarde de lei, respectiv 0,7% din Produsul Intern Brut, pana la2,2% din Produsul Intern Brut.

Practic, cresterea din aprilie reprezinta aproape jumatate dindeficitul acumulat in primele trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO