Finantele incearca sa imprumute 4,6 mld. lei de la bancile locale in iunie

Autor: Liviu Chiru 31.05.2010

Trezoreria a programat pentru iunie emisiuni de titluri de stat in valoare de 4,6 miliarde de lei, nivel comparabil cu cele din lunile precedente, in conditiile in care luna aceasta ajung la scadenta emisiuni mai vechi in valoare de circa 2,5 miliarde de lei.

Luna aceasta sunt programate trei licitatii pentru vanzarea de certificate de Trezorerie cu maturitati de sase luni si un an si cate o licitatie pentru vanzarea de obligatiuni de stat cu maturitati de trei si respectiv cinci ani. Prin vanzarea de certificate statul incearca sa atraga 3,4 miliarde de lei si 1,2 mld. lei prin obligatiuni.

"Este un moment cu incertitudini destul de mari si apetitul pentru titluri pe termen lung este mai scazut sau vine la preturi mai mari. Orientarea Trezoreriei catre scadente scurte este probabil o alegere functionala", a comentat un dealer. In luna mai, statul a reusit sa imprumute doar 2,5 miliarde de lei, fata de un volum planificat de 4,5 miliarde de lei, in conditiile in care a respins in doua randuri toate ofertele de cumparare inaintate de banci, considerand randamentele cerute prea mari. In luna mai scadentele la titlurile de stat emise anterior au totalizat ceva mai mult de doua miliarde de lei.

Desi nevoile de refinantare a datoriei scadente sunt relativ reduse pana spre toamna, Trezoreria trebuie sa atraga sume importante pentru a finanta deficitul bugetar care se adanceste rapid de la o luna la alta, in lipsa aplicarii unor masuri de ajustare. In aprilie deficitul bugetar a urcat cu aproape 4 miliarde de lei, respectiv 0,7% din Produsul Intern Brut, pana la 2,2% din Produsul Intern Brut.

Practic, cresterea din aprilie reprezinta aproape jumatate din deficitul acumulat in primele trei luni.