Eveniment

Finantele: Alfa Oil e interesata de Rafo, dar oferta vine prin BKP

07.04.2005, 20:13 35

Ministerul Finantelor a primit o oferta din partea companiei elvetiene Alfa Oil pentru preluarea pachetului de actiuni ale Rafo Onesti rezultat in urma conversiei de creante in actiuni, a anuntat ieri Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

"Mentionam insa ca documentatia privind aceasta oferta din partea Alfa Oil a fost depusa la Registratura Generala a Ministerului Finantelor de catre domnul Marin Anton, care este reprezentantul oficial al companiei Balkan Petroleum (BKP) si imputernicit sa negocieze cumpararea in nume propriu pentru BKP a acelorasi actiuni", spun reprezentantii Agentiei.

Acestia au adaugat ca, dupa primirea ofertei, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, au invitat reprezentantii companiei elvetiene la negocieri.

Anuntul ANAF vine dupa ce reprezentantii Rafo si ai Balkan Petroleum au sustinut ca exista un investitor strain interesat de achizitionarea actiunilor rezultate din conversia datoriilor la stat acumulate de rafinaria din Onesti.

"Exista o oferta a unui concurent de-al nostru care doreste sa cumpere aceste actiuni. A venit la noi si a cerut date suplimentare despre Rafo", a afirmat Marin Anton, citat de Mediafax.

El s-a aratat insa foarte retinut atunci cand i s-au cerut detalii despre posibilul investitor. "Este o firma din domeniul petrolier cu o cifra de afaceri foarte mare", a spus Anton.

Reprezentantul Balkan Petroleum a adaugat ca nu intelege de ce statul nu vrea sa recupereze datoriile de la Rafo, chiar daca operatiunea s-ar realiza prin conversia in actiuni.

"Ce conteaza unde sunt aceste actiuni, la stat sau la AVAS, important este sa se recupereze datoriile. Nici un investitor din lume nu este interesat sa cumpere creante", a spus Anton.

Actionarii Rafo Onesti au aprobat, la 30 martie, conversia in actiuni a creantelor bugetare si garantate, precum si majorarea capitalului social al firmei.

In urma deciziei AGA, participatia Balkan Petroleum - actualul actionar majoritar - va fi diminuata la 17,35%, urmand ca cel mai important actionar sa devina Ministerul Finantelor cu 35,4%. Atat reprezentantii ANAF, cat si cei ai AVAS au anuntat ca se vor utiliza toate caile legale de atac impotriva hotararii actionarilor Rafo Onesti, deoarece nu exista intentia subscrierii actiunilor.

In prezent rafinaria este detinuta in proportie de 99% de catre Balkan Petroleum, o societate inregistrata in Marea Britanie. VGB Oil detine 50% din actiunile Balkan Petroleum, restul participatiei fiind in posesia unui fond de investitii - Central European Petroleum.

Presedintele consiliului de administratie al VGB, Alexandru Marian Iancu, Octavian Iancu si Constantin Margarit, ultimii doi actionari ai VGB Impex SRL si administratori in perioada 2000-2004, se afla in arest, fiind acuzati ca ar fi pagubit statul cu peste 1.300 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO