Eveniment

Facilitati pentru sponsorii activitatilor sportive

19.09.2003, 00:00 31



Proiectul Codului Fiscal, prevazut sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2004, include o serie de prevederi care faciliteaza atragerea de surse financiare suplimentare pentru activitatea sportiva, a anuntat ieri ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.



Proiectul de act normativ prevede doua tipuri de facilitati fiscale pentru firmele care finanteaza activitatile sportive, culturale sau religioase.



Una dintre inlesniri este deductibilitatea cheltuielilor cu reclama si publicitatea. Cealalta facilitate se refera la activitatea de sponsorizare, pentru care firmele isi pot deduce direct din impozitul de profit sumele cheltuite.



In acest caz, sumele alocate pentru sponsorizare trebuie sa indeplineasca in mod cumulativ doua conditii, si anume sa reprezinte cel mult 3 la mie din cifra de afaceri si sa nu depaseasca 60% din impozitul pe profit datorat.



"Important este ca aceste prevederi sa fie puse in practica de la anul, iar federatiile sa se lupte pentru atragerea acestor surse suplimentare financiare", a spus Tanasescu.



Ministrul Finantelor a exemplificat cum va functiona noul sistem de credit fiscal: "O companie care are o cifra de afaceri de o mie de lei poate sa foloseasca in scop de sponsorizare 3 la mie, adica 3 lei. Daca are de platit un impozit pe profit de 5 lei, nu va mai plati 5 lei ci numai 2 lei, pentru ca cei 3 lei pe care i-a folosit ca sponsorizare se deduc din impozitul pe profit. De aceea, este numit credit fiscal, pentru ca va plati o suma o suma mai mica din impozitul pe profit datorat, cu aceasta suma aferenta sponsorizarii pe care a facut-o. Banii respectivi, in loc sa mearga la bugetul de stat, merg direct la federatia sportiva, spre exemplu".



Referindu-se la cluburile de fotbal care au datorii catre bugetul de stat, ministrul de Finante a precizat ca aceste grupari sportive nu vor fi scutite de plata acelor restante financiare. "Ca sa-l citez pe Ion tiriac: «Hotul este hot, iar noi nu facem amnistie generala». Neregulile se pedepsesc in continuare, mai ales ca noul Cod Fiscal va intra in vigoare incepand din 1 ianuarie 2004", a spus Tanasescu.



De asemenea, ministrul Finantelor a anuntat ca punerea in aplicare a acestor facilitati nu va duce la diminuarea alocatiilor de la bugetul de stat pentru activitatea sportiva. Mihai Tanasescu a precizat ca activitatea sportiva va beneficia, in 2004, de un buget mai mare decat cel din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO