Eveniment

Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, vine cu o propunere şoc, care să rezolve problema pensiilor speciale: un referendum constituţional care să abroge imediat şi definitiv toate pensiile speciale şi interzicerea prin Constituţie a acordării de pensii la alte vârste şi în alte condiţii decât cele valabile pentru toţi cetăţenii

Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, vine...

Autor: Cristina Bellu

29.08.2023, 17:11 2707

Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a venit cu o propunere surprinzătoare, pentru rezolvarea situaţiei pensiilor speciale, care, dacă nu este rezolvată acum, riscă să dărâme în timp bugetul: un referendum constituţional cu un text de lege care să abroge pe de-o parte toate pensiile speciale actuale imediat şi definitiv, iar pe de altă parte să fie interzisă prin constituţie acordarea de pensii la alte vârste şi în alte condiţii decât cele valabile pentru toţi cetăţenii. 

El a venit şi cu un exemplu de text de lege: “În aplicarea prevederilor art. 16. al.1 al Constituţiei României, de la data publicării acestei legi în Monitorul oficial îşi încetează aplicabilitatea toate legile care stabilesc regimuri preferenţiale pentru unele categorii socio-profesionale în privinţa vârstei de pensionare şi/sau a modului de calcul al pensiilor, iar plata oricărei pensii în baza acestor legi încetează de la aceeaşi dată. Persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare potrivit legislaţiei în vigoare li se recalculează drepturile de pensie, cu includerea în calcul a tuturor veniturilor pentru care au fost plătite una sau mai multe forme de pensie. Persoanele care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare potrivit legislaţiei în vigoare se vor reangaja, potrivit legii, în funcţii potrivit pregătirii şi experienţei profesionale.”

Această propunere este cuprinsă într-o opinie personală publicată de ZF şi de site-ul BNR. Aceste opinii aparţin autorilor, nereprezentând un punct oficial al BNR. 
 
”Închei aici discuţia despre venituri ale statului care sunt ciuntite prin îngăduinţa legiuitorului, pentru a ridica o problemă deosebit de gravă, referitoare la o cheltuială bugetară care tinde să devină copleşitoare: pensiile speciale. Iar aici, pentru a nu exista confuzii semantice, includ toate pensiile care: (i) se calculează cu altă bază a veniturilor decât cea standard; (ii) se acordă pentru o altă vechime decât cea standard; şi/sau (iii) se acordă de la o altă vârstă decât cea standard.” 

Citiţi AICI opinia integrală a luI Eugen Rădulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO