Eveniment

Electrica are de recuperat aproape 170 mil. dolari de la zece societati

16.01.2003, 00:00 17

Valoarea totala a datoriilor pe care compania de distributie a energiei electrice Electrica le avea, marti, de recuperat de la principalii zece consumatori industriali restantieri la plata facturilor de energie electrica depaseste suma de 5.700 de miliarde lei (aproape 170 de milioane dolari), a declarat ieri Ioan Damian, directorul Directiei Furnizare din cadrul companiei.
Siderurgica Hunedoara ocupa primul loc in clasamentul consumatorilor restantieri la plata facturilor, in conditiile in care valoarea datoriei fata de Electrica este de peste 1.800 miliarde lei (aproximativ 53,5 milioane dolari). Aproape jumatate din aceasta suma (886 miliarde lei - 26,3 milioane dolari) este reprezentata de majorari si penalitati pentru intarzierea la plata a energiei furnizate in ultimii ani.
Urmatoarele doua societati cu restante sunt Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste, cu datorii de peste 830 de miliarde lei (24,7 milioane dolari) si societatea miniera Rosia Poieni - peste 593 miliarde lei (17,6 milioane dolari).
Ceilalti mari consumatori cu restante catre Electrica sunt Moldomin Resita, cu datorii in valoare de aproape 480 miliarde lei (14,2 milioane dolari), Filiala Balan si societatea Ferom Tulcea - peste 369 miliarde lei (aproximativ 12,4 milioane dolari) fiecare, Oltchim Ramnicu Valcea - circa 335 miliarde lei (aproape 10 milioane dolari), sucursala miniera Baia Mare - aproape 330 miliarde (9,8 milioane dolari), Industria Sarmei Campia Turzii - peste 305 miliarde lei (noua milioane dolari) si Turnu SA din Turnu Magurele - cu datorii de 287 miliarde lei (8,5 milioane dolari).
Electrica a convenit cu aceste societati grafice de reesalonare a datoriilor.
Guvernul a decis, printr-o hotarare adoptata la sfarsitul lunii noiembrie din 2002, ca societatile cu capital majoritar de stat din portofoliul Autoritatii pentru Privatizare si al Ministerului Industriei aflate in programul de privatizare sa beneficieze de esalonarea datoriilor catre furnizorii de energie electrica si gaze naturale. Potrivit actului normativ, societatile respective vor achita lunar factura pentru consumul curent, precum si o suma reprezentand 2% din valoarea facturii in contul datoriei.
Conform unei ordonante de urgenta aprobata de Guvern la sfarsitul anului trecut, datoriile catre furnizorii de utilitati, acumulate pana la 31 decembrie 2002 de catre societatea care urmeaza sa fie privatizata, vor putea fi anulate total sau partial. "Diferenta de plata va fi esalonata pe o perioada de 3-5 ani", a spus Damian.
De asemenea, Executivul a decis ca datoriile neachitate fata de furnizorii de utilitati, acumulate de cele 23 de societati din portofoliul Autoritatii pentru Privatizare, incluse in programul PSAL I, convenit cu Banca Mondiala, vor putea fi anulate, reesalonate sau transformate in actiuni in cazul in care procesul de privatizare a acestora va fi finalizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO