Eveniment

Economia arata neasteptat de rau la jumatatea anului. Analistii isi revizuiesc in jos estimarile

Economia arata neasteptat de rau la jumatatea anului. Analistii isi revizuiesc in jos estimarile
10.07.2009, 00:00 17

Institutul National de Statistica (INS) va publica pe 13 august datele privind evolutia produsului intern brut pe trimestrul doi. Pana acum insa, avem la dispozitie datele privind productia industriala, volumul lucrarilor de constructii si cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul pe lunile aprilie si mai, ceea ce indica in mare parte evolutia econo mica.
Analistii isi refac calculele, incep sa con si dere estimarile ante rioare ca fiind opti miste, iar institutiile in ter nationale se asteapta la o prabusire econo mica pentru Romania de la plus 7% la minus 7%. Ei spun ca pentru economia nationala ceea ce se intampla e cu atat mai grav cu cat „picam mai de sus", Romania fiind as teptata sa se clasifice printre cele mai abrup te contractii economice din Europa.
„Situatia proasta a continuat sa persiste, inertia in sistem a fost mai mare decat ma asteptam", spune ana listul Laurean Lungu, managing partner la firma Macroanalitica, singura firma de acest fel din Romania.
Constructiile au scazut cu 20,3% in mai fata de aceeasi luna a anului trecut, accentuand declinul de 9,5% in luna aprilie si intrecand asteptarile econo mistilor. Comertul de asemenea a inregistrat un declin mai puternic in mai de 12,3% fata de anul trecut, dupa ce in luna aprilie scaderea a fost de 9,8%. Industria a scazut cu 9,8% in mai fata de 9,5% in mai.
Economistul-sef al BCR Lucian Anghel spune ca in trimestrul II va fi mai rau decat in trimestrul unu, adica vom vedea o scadere mai mare de 6,2%. „Datele la cinci luni nu sunt incurajatoare, cu exceptia industriei, unde vedem ca lucrurile se mai imbunatatesc, dar oricum nivelul este mult mai jos fata de anul trecut. Pentru intreg anul, noi esti mam o scadere de 5%, iar pentru trimestrul doi revizuim datele", apreciaza Anghel.
Lungu spune ca si-a revizuit analizele fata de acum doua luni. „Pentru trimestrul doi, ma astept sa vedem un declin in toate sectoa rele, inclusiv construc tiile care au fost pe plus in trimestrul intai. Estimarile mele indica o scadere a economiei de -6,5% in al doilea trimestru, fata de anul trecut", spune analistul, precizand ca luand in considerare si rata inflatiei, scaderea va fi in T2 de -14%.
„Totusi, rata de scadere fata de trimestrul precedent se reduce. Vedem o scadere mai mica in T2 fata de T1. Sectorul industriei pare a fi mai roz acum, dar si in trimestrul al treilea va fi o scadere semnificativa, pentru ca anul trecut in acelasi trimestru am avut o crestere foarte mare. Abia din trimestrul al patrulea al 2009 este posibil sa vedem o stagnare fata de 2008 sau o usoara crestere", explica analistul Laurean Lungu.
„Este foarte probabil sa vedem o scadere mai accentuata de 6,2% (scade rea in T1 - n.r.) in trimestrul al doilea, mai ales ca in aceeasi perioada a anului trecut a fost o crestere semni ficativa. Ma astept la o scadere de 7% pentru trimestrul al doilea, in conditiile in care situatia in cons tructii se inrauta teste", spuse analis tul financiar Dragos Cabat, managing partner al companiei de consultanta Financial View.

Moody’s pune paie pe foc
Agentia de rating Moody's a revizuit ieri in sens negativ prognoza privind economia Romaniei, de la 4% la 5,7% in 2009. „Economia se contracta in prezent rapid. Sectoarele care sunt cele mai orientate spre export si-au redus pro ductia, iar sectorul constructiilor merge din ce in ce mai prost", potrivit Mediafax.
Totodata, agentia previzioneaza ca rata inflatiei se va situa la 4,9% in 2009, peste intervalul tintit de BNR, dar va scadea in 2010 la 3,7%.
Moody's a majorat si estimarile privind nivelul deficitului bugetar in 2009, de la 5,1% din PIB la 6% din PIB. Agentia estimeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei se va reduce la 5,1% din PIB in 2009.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO