Eveniment

Economia a crescut de patru ori in ultimii 11 ani, iar salariile au tinut aproape

Economia a crescut de patru ori in ultimii 11 ani, iar salariile au tinut aproape

Click pentru imaginea intreaga

05.03.2008, 18:45 18

Economia a "luat in greutate" anul trecut peste 24 de miliarde de euro, de la 97 la 121 de miliarde de euro. Cresterea peste asteptari din ultimul trimestru a fost cea care a adus surpriza, dupa ce, in toamna, PIB era estimat la 118 miliarde de euro. Spre comparatie, Ungaria a avut anul trecut un PIB de circa 102 miliarde de euro, iar Cehia de 126 de miliarde de euro, potrivit Eurostat, divizia statistica a Uniunii Europene. Romania a depasit Ungaria la PIB in 2006, putand concura acum cu Cehia in anii urmatori, dupa cum arata datele Eurostat.
In ultimii ani, salariul mediu a tinut pasul cu cresterea economica: la o crestere a PIB de 4 ori, salariul mediu net pe economie a crescut de 3,8 ori, de la 83 de euro in 1996 pana la 313 euro anul trecut. Si PIB pe locuitor a crescut semnificativ, de la 1.250 de euro in 1996 la 5.720 de euro anul trecut.
Totusi, Romania a avut anul trecut unul dintre cele mai reduse niveluri la Produsul Intern Brut din Uniunea Europeana, media UE fiind de 4,3 ori mai mare decat cea a Romaniei. La acest capitol, Romania a fost depasita in sens negativ doar de Bulgaria (cu 3.800 de euro pe locuitor, fata de 24.700 in UE27).
In ultimul trimestru al anului trecut, Romania a avut printre cele mai ridicate ritmuri de crestere din Europa. Astfel, economia locala s-a situat pe locul sase - intre statele membre ale UE care au anuntat aceste date - la capitolul cresterii economice (cu 6,6%), in spatele Slovaciei (14,3%), Letoniei, Lituaniei, Cehiei si Poloniei.
Constantin Chirca, director adjunct al directiei de statistica din BNR, a estimat cel mai bine cresterea economica din T4 si din tot anul 2007 dintre cei 16 analisti chestionati de ZF. El spune ca ultimul trimestru are o pondere de cel putin o treime in Produsul Intern Brut pe intreg anul.
"Efectele negative ale secetei au fost preluate in proportie de 90% in trimestrul al treilea, fapt care a permis economiei sa creasca mai rapid in ultimul trimestru al anului", spune el. Potrivit analizelor sale, constructiile si in masura mai mica serviciile si industria au fost motoarele economiei pe anul trecut.
"Industria, care are o pondere inca importanta in economie, desi in reducere, a avut o crestere de circa 5,4%. Industria prelucratoare, care este cea mai importanta, a crescut cu circa 7%. Industria prelucratoare este cea care furnizeaza 97% din produsele pentru export", a comentat Chirca.
In schimb, productia agricola a scazut anul trecut cu aproape 20%, fapt compensat de cresterea cu aproape 34% a constructiilor. In 2007, Romania a avut cea mai ridicata rata de crestere a pietei constructiilor din intreaga Europa.
"In industrie incep de acum sa se vada rezultatele acumularii de capital sub forma investitiilor straine directe. Cresterea lor se observa si in majorarea productiei, dar si in exporturi", a mai spus Chirca.
Si consumul se numara printre motivele peste asteptari, considera Neil Shearing, analist pentru Europa Centrala si de Est al institutului britanic de cercetare Capital Economics. "Cel mai probabil, cererea interna a fost din nou motorul economiei in ultimul trimestru. Vanzarile din retail au accelerat spre sfarsitul anului, indicand o revenire puternica a consumului", a comentat Shearing.
El a fost cel mai pesimist dintre cei 16 analisti chestionati de ZF, estimand o crestere economica de 5% in T4 si de 5,5% pe intreg anul. De altfel, britanicii de la Capital Economics sustin ca economia va incetini anul acesta, spre deosebire de analistii locali, care sunt ceva mai optimisti si vad o accelerare a cresterii economice in 2008.
Imediat dupa anuntul de ieri al Statisticii, privind nivelul peste asteptari al cresterii economice, leul si Bursa au reactionat pozitiv. Leul s-a apreciat cu 4-5 bani, pana la un curs minim al zilei de 3,71 lei pentru un euro, iar Bursa a deschis cu cresteri de 2-3 procente la nivelul celor mai importanti indici.
La nivelul intregii zile de ieri, leul a recuperat teren sensibil in fata euro, piata reactionand la datele privind cresterea economica. In a doua parte a zilei piata s-a echilibrat, euro urcand pana la 3,73 lei. La sfarsitul zilei cotatiile au coborat din nou, spre 3,7250 lei pentru un euro, pe fondul unor tranzactii de volume moderate. BNR a calculat ieri un curs de 3,7329 lei pentru un euro, cu 2,88 bani sub nivelul din ziua precedenta.
Dolarul a pierdut 2,42 bani, coborand la 2,4546 lei. Leul intrase sub presiune de la sfarsitul saptamanii trecute, pe fondul cresterii aversiunii investitorilor fata de activele cu grad mai mare de risc, de pe pietele emergente. Datele pozitive privind cresterea economiei au reprezentat o gura de oxigen, in conditiile in care leul a fost mai volatil decat monedele de pe pietele vecine, pe fondul fundamentelor slabe. Monedele de pe pietele vecine au avut ieri evolutii mixte: in timp ce zlotul polonez s-a depreciat, forintul maghiar sau lira turceasca au castigat teren in fata euro.

Codasi la nivelul de trai
In pofida cresterii din ultimii ani, Romania are printre cele mai mici niveluri ale PIB pe locuitor din Europa, adica 5.720 de euro fata de media de aproape 25.000 de euro din statele membre ale Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO