Eveniment

Dupa Rafo, procurorii extind cercetarile la toate firmele din Bacau cu afaceri petroliere

13.02.2004, 00:00 32



Dupa o descindere fara precedent a procurorilor Parchetului National Anticoruptie (PNA) la rafinaria Rafo Onesti, detinuta de omul de afaceri Corneliu Iacubov, ancheta s-a extins in tot judetul Bacau. Astfel, au fost create grupuri din doi-trei ofiteri care strang documente de la toate firmele din judet implicate in tranzactii cu petrol in ultimii patru ani.



"Ancheta declansata de Parchetul National Anticoruptie la Rafo Onesti survine monitorizarii timp de un an a activitatii rafinariei", a declarat ieri procurorul general al PNA, Ioan Amarie. Declaratia procurorului vine la numai o zi dupa ce la rafinarie a fost facuta o descindere a organelor de control, ocazie cu care au fost ridicate mai multe documente.



Intrebat daca Parchetul National Anticoruptie a fost sesizat privind eventualele activitati ilicite la rafinarie, Ioan Amarie a afirmat ca serviciile de informatii au fost cele care au comunicat date referitoare la monitorizarea afacerilor cu petrol.



"20 de politisti, procurori si specialisti au descins la Rafo Onesti, pentru ridicare de acte", a spus Amarie, adaugand ca au fost controale si la societati comerciale, de unde au fost ridicate documente privind achizitionarea de combustibil. "Stim ca dupa 2000 s-au facut afaceri bune cu petrol. Era achizitionat combustibil inferior, apoi procesat, aditivat, dupa care era vandut ca produs superior, fara sa se perceapa taxe", a declarat procurorul general al PNA.



Politisti judiciari si procurori de la PNA au inceput un amplu control in judetul Bacau, avand ca tinta toate tranzactiile cu petrol facute in judet in ultimii patru ani. Anchetatorii spun ca verificarile efectuate la Rafo urmaresc legalitatea si realitatea operatiunilor financiar-contabile legate de utilizarea unor cantitati de produse petroliere de catre rafinarie.



"Societatea Rafo Onesti participa impreuna cu specialistii din cadrul PNA la clarificarea unor dosare aflate pe rol privind acte de comert cu produse petroliere, desfasurate in perioada 1998 - 2003. In principal sunt analizate contractele de procesare a unor produse petroliere, cat si de vanzare a unor subproduse rezultate din prelucrarea titeiului catre diversi clienti din tara. Cu toate ca volumul de informatii este deosebit de mare, s-au luat masurile necesare pentru pregatirea si prelucrarea tuturor documentelor solicitate de catre PNA", a anuntat ieri conducerea Rafo.



Cel care controleaza rafinaria, Corneliu Iacobov, este un apropiat al partidului de guvernamant, cu puternice afaceri in zona Moldovei.





Inceputul



Scandalul s-a declansat in toamna anului trecut, cand Directia Generala a Finantelor Publice Constanta a constatat disparitia din depozitul Oil Terminal a 60.000 tone de titei fara ca beneficiarul sa plateasca obligatiile catre stat, in valoare de aproape o suta de miliarde de lei. In urma controalelor efectuate s-a constatat ca titeiul, adus din Rusia in februarie 2003, a fost predat de Oil Terminal catre Conpet Ploiesti, avand ca documente procesele-verbale de predare incheiate intre cele doua societati. Petrolul a fost predat apoi Rafo tot pe baza de procese-verbale. Un control facut de finantistii bacauani la Rafo a scos la inveala faptul ca societatea nu a prezentat declaratia vamala de import pentru aproape 60.000 tone de titei.



Oil Terminal a fost invinuita ca a prejudiciat bugetul de stat cu 13,7 milioane de dolari si aproximativ 100 de miliarde de lei, reprezentand taxe vamale si TVA aferente importului de titei destinat Rafo. In replica, oficialii Oil Terminal au sustinut ca obligatia efectuarii formalitatilor vamale aferente importului revenea exclusiv societatii din Onesti. Reprezentanti ai Ministerului Finantelor au spus insa ca Oil Terminal nu avea voie sa transfere titeiul pana la plata taxelor vamale.





Despre Rafo



Consortiul format din Imperial Oil Bacau, firma detinuta de Corneliu Iacubov, si Canyon Servicos a achizitionat, in octombrie 2001, pentru 7,48 milioane de dolari, pachetul de 59,96% din actiunile rafinariei Rafo Onesti. Ulterior, participarea consortiului a atins 94,5%, prin achizitia, pentru 11,5 milioane de dolari, a unor actiuni rezultate in urma conversiei datoriilor catre creditorii bugetari.



Potrivit ultimului bilant contabil transmis Finantelor, la sfarsitul lui 2002, Rafo inregistra pierderi nete de 1.455 miliarde lei, in timp ce datoriile totale se ridicau la 9.946 miliarde lei. Ministerul Finantelor a esalonat plata datoriilor la bugetul de stat, convenind ca Rafo sa plateasca lunar un milion de dolari.



In plus, la inceputul anului trecut, Petrom avea de recuperat de la Rafo creante de circa 1.500 mld. lei (aproape 50 mil. $). Grupul Tender, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender, a preluat o parte din aceste creante pe care s-a angajat sa le stinga prin prestari de servicii petroliere pentru Petrom.



In urma cu doi ani, cei care controleaza Rafo au achizitionat hotelul Bulevard din Bucuresti. Corneliu Iacubov a declarat intr-o emisiune televizata ca a facut aceasta achizitie pentru a avea un activ pe care sa-l puna garantie ulterioara pentru achizitia de petrol. Firma lui Iacubov, Imperial Oil Bacau, controleaza si rafinaria Darmanesti din Bacau, care a intrat in lichidare.



Singura actiune in instanta pentru recuperarea unor datorii de aproape 9 milioane de dolari (provenita din neachitarea a 50.000 tone de titei, dobanda, taxa de stationare si produse catalitice livrate si neachitate) a fost depusa la inceputul acestui an de compania Interlink Overseas Corp Ltd din Marea Britanie. Compania a cerut initierea procedurilor prevazute de Legea falimentului, dar, dupa numai o zi, si-a retras plangerea impotriva Rafo.



Pozitia autoritatilor in cazul recuperarii datoriilor Rafo a fost: trebuie gasita o solutie de interes general. Aflat in vizita la Onesti, in toamna anului trecut, premierul Adrian Nastase a declarat ca "aceasta problema este delicata din punctul de vedere al guvernului avand in vedere soarta celor 7.000 de oameni care lucreaza aici. Ar fi simplu sa declaram faliment. Nici nu putem continua la infinit cu datorii care vin din zone neperformante. Va trebui sa gasim o solutie de interes general".





Schimbare de actionariat



In luna octombrie a anului trecut, actionariatul rafinariei din Onesti s-a modificat: compania Balkan Petroleum Ltd din Marea Britanie a devenit actionar principal al societatii, in urma preluarii de la firma portugheza Canyon Servicos Lda a unui pachet de 48,91% din actiunile Rafo.



Implicarea unei societati din Marea Britanie in aceasta afacere a atras atentia presei engleze. Astfel, The Independent avanseaza ideea potrivit careia Balkan Petroleum este efectiv controlata de doi oameni de afaceri romani controversati: Vasile Frank Timis - in trecut condamnat pentru trafic cu heroina, si Ovidiu Tender, implicat intr-un scandal legat activitati de spalare de bani.



"Balkan Petroleum, inscrisa in registrul britanic al companiilor in luna iulie a anului trecut, a cumparat un pachet de 48,9% din actiunile companiei ce detine controlul asupra rafinariei Rafo Onesti (n.r. - rafinarie controlata de omul de afaceri Corneliu Iacubov, un apropiat al PSD). Avandu-si sediul intr-un apartament din Chesham, Buckinghamshire, Balkan Petroleum are doi directori, nu are actionari si se pare nici birouri, un numar de telefon sau oficiali care ar putea raspunde intrebarilor presei", scria The Independent.



Compania Balkan Petroleum a anuntat ieri ca va prezenta la jumatate lunii martie programele proprii de investitii si dezvoltare a zonei industriale de rafinare si petrochimie Onesti. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO