Eveniment

Doi giganţi petrolieri dau mâna pentru petrolul din Golful Persic: OMV (Austria) şi Abu Dhabi National Oil vor să semneze un acord pentru a produce petrol împreună

Doi giganţi petrolieri dau mâna pentru petrolul din...

Autor: Bianca Ciocotisan

04.04.2018, 18:33 120

Acordul va fi semnat la Abu Dhabi după mai multe luni de negocieri, au precizat părţile implicate, solicitând să nu fie citate deoarece discuţiile sunt confidenţiale. Un oficial al relaţiilor cu presa din partea companiei ADNOC şi un purtător de cuvânt al OMV au refuzat să comenteze informaţia.

ADNOC, care produce aproape tot petrolul din Emiratele Arabe Unite, acordă noi concesii investitorilor străini pentru a avea acces la tehnologie şi finanţe şi pentru a-şi asigura pieţele pentru ţiţei. Participaţia rămasă de acordat este de 20% din câmpurile petroliere Umm Lulu şi Sateh Al Razboot din Golf.

În luna februarie, Spania Cia Espanola de Petroleos SA a convenit să plătească 1,5 miliarde de dolari pentru un pachet de 20% din drepturile de dezvoltare pentru aceleaşi domenii.

OMV, care a intensificat cooperarea cu Gazprom PJSC din Rusia, a început să privească dincolo de Rusia „pentru a-şi echilibra portofoliul”.

„Bugetul de 10 miliarde de euro pentru fuziuni şi achiziţii pentru anii până în 2025 ar putea include investiţii în amonte şi în aval în Abu Dhabi”, a declarat investitorilor directorul executiv, Rainer Seele.

Anterior, ofertanţii câştigători pentru mizele din activele ADNOC includ companiile deţinute de stat Oil & Natural Gas din India şi China National Petroleum Corp.

OMV ar fi cea de-a doua firmă care are legături cu şeiculul, pentru a câştiga o participaţie la noile concesii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO