Eveniment

Directorii: Guvernul, băncile şi investitorii străini au soluţia la criză

Autor: Popescu Vlad

08.11.2010, 23:52 21

O treime dintre directorii executivi din România nu pot anticipasfârşitul crizei, iar guvernul are cel mai important rol încombaterea depresiei economice, urmat de bănci, de investitoriistrăini şi de marile companii industriale, reiese dintr-un sondajefectuat de firma de consultanţă ATKearney.

Astfel, o treime dintre directorii de companii din Româniaconsideră că efectele crizei vor continua să fie resimţite până lasfârşitul anului viitor, iar alţi 33% consideră că situaţia esteprea instabilă, prea incertă pentru a putea face prognoze de acestgen.

Totuşi, 31% dintre liderii businessului autohton consideră căefectele crizei asupra companiilor pe care le conduc şi sectoareloreconomice în care activează vor înceta la jumătatea anului viitor,iar 3% cred că pentru ei criza se va încheia încă din acest an.

Peste 97% dintre cei intervievaţi consideră că statul are un rolimportant de jucat în soluţionarea crizei, iar 94% dintre executivicred că şi băncile sunt responsabile în mare măsură de combatereadepresiei economice.

Trei sferturi dintre directorii din România cred că şiinvestitorii străini pot contribui într-o măsură importantă laîncheierea crizei.

Cel mai puţin răspunzători sunt, conform rezultatelorsondajului, acţionarii străini ai companiilor locale şigrupurile-mamă, doar 38% dintre directori considerând că aceştijucători ar putea ajuta semnificativ la combaterea crizeieconomice.

Cele mai importante metode de combatere a efectelor crizeieconomice sunt, în România, îngheţarea salariilor şi a angajărilor,urmate de reducerea sau amânarea investiţiilor şi reducereainventarului.

Ca iniţiative pe partea de venituri, executivii consideră căcele mai importante sunt proiectele care vizează creştereavânzărilor şi investiţiile în marketing.

Sondajul a fost efectuat de ATKearney în rândul directorilorcelor mai mari companii din principalele sectoare ale economieiRomâneşti. Două treimi dintre cei intervievaţi sunt directorigenerali sau preşedinţi executivi, iar o treime sunt directori dineşalonul secund.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO