Directorii: Guvernul, băncile şi investitorii străini au soluţia la criză

Autor: Popescu Vlad 08.11.2010

O treime dintre directorii executivi din România nu pot anticipa sfârşitul crizei, iar guvernul are cel mai important rol în combaterea depresiei economice, urmat de bănci, de investitorii străini şi de marile companii industriale, reiese dintr-un sondaj efectuat de firma de consultanţă ATKearney.

Astfel, o treime dintre directorii de companii din România consideră că efectele crizei vor continua să fie resimţite până la sfârşitul anului viitor, iar alţi 33% consideră că situaţia este prea instabilă, prea incertă pentru a putea face prognoze de acest gen.

Totuşi, 31% dintre liderii businessului autohton consideră că efectele crizei asupra companiilor pe care le conduc şi sectoarelor economice în care activează vor înceta la jumătatea anului viitor, iar 3% cred că pentru ei criza se va încheia încă din acest an.

Peste 97% dintre cei intervievaţi consideră că statul are un rol important de jucat în soluţionarea crizei, iar 94% dintre executivi cred că şi băncile sunt responsabile în mare măsură de combaterea depresiei economice.

Trei sferturi dintre directorii din România cred că şi investitorii străini pot contribui într-o măsură importantă la încheierea crizei.

Cel mai puţin răspunzători sunt, conform rezultatelor sondajului, acţionarii străini ai companiilor locale şi grupurile-mamă, doar 38% dintre directori considerând că aceşti jucători ar putea ajuta semnificativ la combaterea crizei economice.

Cele mai importante metode de combatere a efectelor crizei economice sunt, în România, îngheţarea salariilor şi a angajărilor, urmate de reducerea sau amânarea investiţiilor şi reducerea inventarului.

Ca iniţiative pe partea de venituri, executivii consideră că cele mai importante sunt proiectele care vizează creşterea vânzărilor şi investiţiile în marketing.

Sondajul a fost efectuat de ATKearney în rândul directorilor celor mai mari companii din principalele sectoare ale economiei Româneşti. Două treimi dintre cei intervievaţi sunt directori generali sau preşedinţi executivi, iar o treime sunt directori din eşalonul secund.