Eveniment

Depunerea declaraţiilor de sănătate dă dureri de cap angajatorilor. A doua zi de îmbulzeală

Depunerea declaraţiilor de sănătate dă dureri de cap angajatorilor. A doua zi de îmbulzeală

Autor: Ioana David

18.01.2011, 23:56 378

Gheorghe Ţiţeica, strada pe care se află noul sediu undeangajatorii din Bucureşti pot depune declaraţiile de sănătate,probabil că nu a mai văzut vreodată atâta îmbulzeală. Zeci deoameni, cei mai mulţi trecuţi de prima tinereţe, reprezentând firmeextrem de mici sau alte categorii de organizaţii cu un număr redusde angajaţi, au venit ieri cu dischete şi cu declaraţiile tipăritepentru a-şi face datoria legală. Pe lângă aceştia, alţii au venitpentru plata contribuţiilor şi pentru adeverinţe.

Pentru că nu au dorit să apeleze la alternativa trimiterii prinpoştă sau cea online s-au văzut în situaţia de a sta ore întregi lacoadă, spun reprezentanţii CASMB.

Ieri la prânz, două lucruri săreau în ochii unui trecător:înghesuiala şi una dintre angajatele instituţiei care îndemnaoamenii să folosească şi modalităţile alternative de plată. Dupăcâteva minute de luptă "vocală" cu mulţimea, a renunţat şi s-aîntors în clădire flancată de un agent de pază.

Cum s-a ajuns în această situaţie deşi în ultimii ani astfel deincidente nu au existat, iar de luni a repornit varianta nouă asistemului informatic din sănătate, ceea ce ar fi trebuit săfaciliteze plăţile online?

Un singur sediu, mai multe probleme

Majoritatea persoanelor strânse în faţa CASMB depun de ani dezile personal declaraţiile de sănătate, dar până acum vizita launul dintre sediile instituţiei se termina după numai câtevaminute.

La începutul acestui an, CASMB şi-a concentrat toate cele zecepuncte unde se depuneau declaraţii sau se eliberau adeverinţeîntr-o singură unitate situată departe de centru, pe stradaGheorghe Ţiţeica.

"Anul trecut fiecare sector avea un sediu, acum s-au unit şi aapărut această problemă", spune Elena Răuţă, care a venit să depunădeclaraţiile pentru trei persoane în numele Federaţiei Române deDans Sportiv. De şase ani, ea depune lunar aceste declaraţii, iarde incidente similare nu îşi aminteşte mai recent de 2006-2007.

Pentru angajatori există şi posibilitatea depunerii online, careoricum implică o vizită la Casă pentru obţinerea unei chei deraportare, adică o parolă cu care sistemul online se poateaccesa.

Pe de altă parte, marii contribuabili, adică cei care au anualbusinessuri de peste 70 mil. lei (anual), precum şi cei mijlocii(cu afaceri între 25 mil. lei şi 70 mil. lei) sunt obligaţi prinlege să-şi depună declaraţiile online. În această categorie intrăîn jur de 20.000 de firme.

Pentru firmele care au dorit să depună online în cursul zilei demarţi, parola se genera pe loc, fără niciun fel de cerere. Luni şimarţi peste 500 de parole au fost activate potrivit datelorfurnizate de CASMB.

Elena Vornicu, reprezentanta unei asociaţii de locatari, a venitîncă de la deschiderea programului pentru depunerea declaraţiei,iar la prânz încă nu se apropiase de intrare.

"Dacă le depun prin poştă, plătesc o taxă şi nici nu amsiguranţa că ajung. Am depus şi prin poştă, şi am am avut aceaconfirmare de primire însă degeaba. Dacă depun online, taxa este de50 de euro", a spus Vornicu, care a venit cu actele în numele uneisingure persoane.

Lângă ea, o doamnă spune că se află pentru a doua zi la coadă.Este nervoasă pentru că luni cu puţin înainte de închidereaprogramului reprezentanţii Casei Bucureşti nu au mai permis accesulîn sediul instituţiei.

"Să se prelungească programul", solicită extrem de supărată.Femeia, care pare trecută de 50 de ani, respinge ideea trimiteriidocumentelor prin poştă. "Dacă pui discheta prin poştă, se poatestrica, iar online nu s-a putut până astăzi", afirmă ea tăios.

Accesul în sediul CASMB este restricţionat de agenţii de pază,care permit unui număr restrâns să intre pe măsură ce alţii ies.Odată cu intrarea în sediul instituţiei, nu se termină şi cozile.Una dintre ele se formează la birourile ce eliberează adeverinţelede asigurat, iar o alta la primul etaj, unde se face depunereaactelor.

Şi după intrarea în sediu e nevoie de răbdare

11 persoane lucrează la ghişeele unde se primesc declaraţiile,iar pentru fiecare set de documente zăbovesc în jur de 2-7 minute.Munca este îngreunată de faptul că depunerea se face atât pe suportde hârtie, cât şi în format electronic, majoritatea celor prezenţivenind cu dischete, deşi sunt considerate medii de stocare depăşitede vreme, care în orice altă împrejurare nu se mai folosesc de anibuni.

"Pot apărea probleme atunci când se citesc informaţiile de pedischetă", a spus Cristina Călinoiu, purtătorul de cuvânt alinstituţiei. Ea a precizat că ieri programul de lucru cu publicul afost prelungit de la 14:30 la 16:00.

Un alt angajat al instituţiei care lucrează chiar la ghişeul depreluare a datelor spune că noul sistem infomatic merge mai greu.Dacă înainte de implementare (mijlocul lunii decembrie 2010) lafiecare ghişeu se procesau în jur de 500 de seturi de acte pe zi,în prezent se procesează numai 300.

Reprezentanţii Casei de Sănătate Bucureşti îndeamnă angajatoriisă plătească online şi spun că acest lucru nu implică taxe.

După terminarea programului cu publicul, angajaţii CASMB mai aude parcurs şi şapte saci de documente venite prin poştă.

Din a doua parte a anului orice angajator va fi obligat sădepună numai online declaraţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO