Depunerea declaraţiilor de sănătate dă dureri de cap angajatorilor. A doua zi de îmbulzeală

Autor: Ioana David 18.01.2011

Depunerea declaraţiilor de sănătate, obligaţie lunară a oricărui angajator, a adus sute de oameni în cursul zilelor de luni şi marţi la sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), ceea ce a creat situaţii tensionate, cozi şi îmbulzeală.



Gheorghe Ţiţeica, strada pe care se află noul sediu unde angajatorii din Bucureşti pot depune declaraţiile de sănătate, probabil că nu a mai văzut vreodată atâta îmbulzeală. Zeci de oameni, cei mai mulţi trecuţi de prima tinereţe, reprezentând firme extrem de mici sau alte categorii de organizaţii cu un număr redus de angajaţi, au venit ieri cu dischete şi cu declaraţiile tipărite pentru a-şi face datoria legală. Pe lângă aceştia, alţii au venit pentru plata contribuţiilor şi pentru adeverinţe.

Pentru că nu au dorit să apeleze la alternativa trimiterii prin poştă sau cea online s-au văzut în situaţia de a sta ore întregi la coadă, spun reprezentanţii CASMB.

Ieri la prânz, două lucruri săreau în ochii unui trecător: înghesuiala şi una dintre angajatele instituţiei care îndemna oamenii să folosească şi modalităţile alternative de plată. După câteva minute de luptă "vocală" cu mulţimea, a renunţat şi s-a întors în clădire flancată de un agent de pază.

Cum s-a ajuns în această situaţie deşi în ultimii ani astfel de incidente nu au existat, iar de luni a repornit varianta nouă a sistemului informatic din sănătate, ceea ce ar fi trebuit să faciliteze plăţile online?

Un singur sediu, mai multe probleme

Majoritatea persoanelor strânse în faţa CASMB depun de ani de zile personal declaraţiile de sănătate, dar până acum vizita la unul dintre sediile instituţiei se termina după numai câteva minute.

La începutul acestui an, CASMB şi-a concentrat toate cele zece puncte unde se depuneau declaraţii sau se eliberau adeverinţe într-o singură unitate situată departe de centru, pe strada Gheorghe Ţiţeica.

"Anul trecut fiecare sector avea un sediu, acum s-au unit şi a apărut această problemă", spune Elena Răuţă, care a venit să depună declaraţiile pentru trei persoane în numele Federaţiei Române de Dans Sportiv. De şase ani, ea depune lunar aceste declaraţii, iar de incidente similare nu îşi aminteşte mai recent de 2006-2007.

Pentru angajatori există şi posibilitatea depunerii online, care oricum implică o vizită la Casă pentru obţinerea unei chei de raportare, adică o parolă cu care sistemul online se poate accesa.

Pe de altă parte, marii contribuabili, adică cei care au anual businessuri de peste 70 mil. lei (anual), precum şi cei mijlocii (cu afaceri între 25 mil. lei şi 70 mil. lei) sunt obligaţi prin lege să-şi depună declaraţiile online. În această categorie intră în jur de 20.000 de firme.

Pentru firmele care au dorit să depună online în cursul zilei de marţi, parola se genera pe loc, fără niciun fel de cerere. Luni şi marţi peste 500 de parole au fost activate potrivit datelor furnizate de CASMB.

Elena Vornicu, reprezentanta unei asociaţii de locatari, a venit încă de la deschiderea programului pentru depunerea declaraţiei, iar la prânz încă nu se apropiase de intrare.

"Dacă le depun prin poştă, plătesc o taxă şi nici nu am siguranţa că ajung. Am depus şi prin poştă, şi am am avut acea confirmare de primire însă degeaba. Dacă depun online, taxa este de 50 de euro", a spus Vornicu, care a venit cu actele în numele unei singure persoane.

Lângă ea, o doamnă spune că se află pentru a doua zi la coadă. Este nervoasă pentru că luni cu puţin înainte de închiderea programului reprezentanţii Casei Bucureşti nu au mai permis accesul în sediul instituţiei.

"Să se prelungească programul", solicită extrem de supărată. Femeia, care pare trecută de 50 de ani, respinge ideea trimiterii documentelor prin poştă. "Dacă pui discheta prin poştă, se poate strica, iar online nu s-a putut până astăzi", afirmă ea tăios.

Accesul în sediul CASMB este restricţionat de agenţii de pază, care permit unui număr restrâns să intre pe măsură ce alţii ies. Odată cu intrarea în sediul instituţiei, nu se termină şi cozile. Una dintre ele se formează la birourile ce eliberează adeverinţele de asigurat, iar o alta la primul etaj, unde se face depunerea actelor.

Şi după intrarea în sediu e nevoie de răbdare

11 persoane lucrează la ghişeele unde se primesc declaraţiile, iar pentru fiecare set de documente zăbovesc în jur de 2-7 minute. Munca este îngreunată de faptul că depunerea se face atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic, majoritatea celor prezenţi venind cu dischete, deşi sunt considerate medii de stocare depăşite de vreme, care în orice altă împrejurare nu se mai folosesc de ani buni.

"Pot apărea probleme atunci când se citesc informaţiile de pe dischetă", a spus Cristina Călinoiu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Ea a precizat că ieri programul de lucru cu publicul a fost prelungit de la 14:30 la 16:00.

Un alt angajat al instituţiei care lucrează chiar la ghişeul de preluare a datelor spune că noul sistem infomatic merge mai greu. Dacă înainte de implementare (mijlocul lunii decembrie 2010) la fiecare ghişeu se procesau în jur de 500 de seturi de acte pe zi, în prezent se procesează numai 300.

Reprezentanţii Casei de Sănătate Bucureşti îndeamnă angajatorii să plătească online şi spun că acest lucru nu implică taxe.

După terminarea programului cu publicul, angajaţii CASMB mai au de parcurs şi şapte saci de documente venite prin poştă.

Din a doua parte a anului orice angajator va fi obligat să depună numai online declaraţiile.