Eveniment

Demonstraţie de forţă a kazahilor de la Rompetrol: Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă am închide rafinăria Petromidia

Demonstraţie de forţă a kazahilor de la Rompetrol: Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă am închide rafinăria Petromidia
25.08.2010, 23:58 103

Reprezentanţii Rompetrol mai lasă să se înţeleagă că din cauzaacestui tratament considerat neprietenos, şefii grupului de laAstana (capitala Kazahstanului) iau în calcul chiar variantaînchiderii rafinăriei.
Rompetrol a susţinut ieri o conferinţă de presă în care CFO-ulgrupului, Dmitri Grigoriev, flancat de trei dintre cei maiputernici avocaţi de business din România (Gheorghe Muşat,partenerul Muşat şi Asociaţii, Ana Diculescu-Şova, şefuldepartamentului de litigii al NNDKP, şi Ştefan Damian, partener alcasei de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii), a încercat să aratede ce grupul Rompetrol este o victimă a abuzurilor statului, căvrea să ajungă la o înţelegere amiabilă cu Ministerul Finanţelorprivind răscumpărarea obligaţiunilor, dar şi că este pregătit să seapere în justiţie şi chiar să-şi "apere interesele economice"închizând rafinăria.
Reacţia kazahilor vine după ce săptămâna trecută surseguvernamentale au declarat că Ministerul Finanţelor are mandat sănegocieze recuperarea întregii sume de la Rompetrol Rafinare şi căîn cazul în care kazahii nu vor accepta, statul va merge înjustiţie invocând faptul că stingerea datoriei se poate face oriprin achitarea sumei, ori prin conversie în acţiuni, dar nu prinambele variante.

"Statul are şi soluţii dure, dar trebuie o acţiune echilibrată,pentru că sunt unii dintre marii contributori la buget", afirmauaceleaşi surse, citate de Mediafax.
Reprezentanţii Rompetrol au anunţat Ministerul Finanţelor încă dela începutul anului privind intenţia de a răscumpăra doar o partedin obligaţiunile de 570 mil. euro şi de a converti restulobligaţiunilor în acţiuni, iar ministrul de finanţe, SebastianVlădescu, afirma încă din martie că statul ar putea redeveniacţionar la Rompetrol Rafinare. Cu toate acestea, abia în ultimeleluni Guvernul a început să depună eforturi serioase pen­­trurecuperarea banilor, după ce a rămas fără bani la buget şi a fostnevoit să taie salariile bugetarilor şi să majoreze TVA de la 19%la 24%. Ordonanţa din septembrie 2003, prin care datoriile istoriceale Petromidia au fost transformate în acţiuni, oferă puţinepârghii de acţiune statului, opţiunile aparţinând emitentului.Ordonanţa a fost semnată de Adrian Năstase, Mihai Tănăsescu şi DanIoan Popescu, iar proprietarul Petromidia era în acel moment DinuPatriciu.

Grigoriev: Vom plăti 100 mil. dolari, cât ne-am angajat "Când amcumpărat grupul Rompetrol în 2007, am analizat documentele legatede aceste obligaţiuni hibride şi păstrăm aceeaşi concluzie:obligaţiunile pot fi răscumpărate, convertite sau parţialconvertite. Noi ne-am angajat să respectăm acest contract şi avemtoate opţiunile de partea noastră", a declarat Dmitri Grigoriev,CFO-ul Rompetrol. El a mai precizat că cele
71 mil. dolari (54 mil. euro) plătite în august statului permitgrupului să păstreze controlul asupra companiei.
"Vom mai plăti dobânzi de 24-25 mil. dolari pentru acest an, decitotalul plăţilor se va ridica la 100 mil. dolari, cât ne-am angajatla începutul anului faţă de Ministerul Finanţelor", a mai precizatGrigoriev.

El a explicat din nou că Rompetrol Rafinare nu are în prezentlichidităţile necesare pentru a răscumpăra toate obligaţiunile şică, din cauza contextului economic nefavorabil, rafinăria merge înpierdere şi are nevoie de bani de la acţionarul majoritar, grupulRompetrol, care la rândul său este finanţat de compania-mamă dinKazahstan - KazMunaiGaz.
"Din punct de vedere economic ar fi mai bine să închidem rafinăriadin cauza preţului mare al petrolului şi a marjelor negative derafinare. E mai economic să importăm produse din China sau Coreea",a declarat Grigoriev, care a mai spus că închiderea rafinăriei esteluată în calcul de conducerea grupului KazMunaiGaz. "Facem eforturimari pentru a opera rafinăria. Cei de la Astana încep să segândească cum să se apere în faţa mediului agresiv. Rafinăria va fiîn­chisă timp de câteva luni în această toamnă pen­tru revizii,lucru care se întâmplă o dată la cinci ani, iar piaţa cred că osimte deja.
Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă rafinăria ar fi închisă mai multăvreme", a avertizat reprezentantul Rompetrol, subliniind căRompetrol este în prezent al doilea contributor la bugetul de statşi că produce o treime din combustibilii consumaţi înRomânia.
Totuşi faptul că rafinăria este nerentabilă nu este o noutatepentru nimeni, Petromidia fiind pe pierdere şi înainte ca grupulRompetrol să treacă din proprietatea lui Dinu Patriciu sub umbrelakazahilor. Asta nu i-a împiedicat pe kazahi să plătească peste 1,6mld. dolari pentru preluarea Rompetrol, achiziţie care le-a oferitaccesul pe piaţa europeană.
Importanţa Petromidia pentru kazahi e dovedită şi de cele aproape900 mil. dolari pe care grupul le-a pompat în Rompetrol Rafinaresub formă de împrumuturi, pe care compania le-a utilizat pentruplata datoriilor către bănci şi investiţii în modernizarearafinăriei.

Avocaţii Rompetrol: Avem apărarea pregătită, dar sperămsă nu fie nevoie să o folosim

Reprezentanţii Rompetrol au precizat că dacă statul nu va renunţala pretenţiile ca grupul să răscumpere întreaga emisiune deobligaţiuni şi vor continua acţiunile în instanţă, sunt gata săcontraatace şi să meargă chiar la Centrul Internaţional de Arbitraja Disputelor legate de Investiţii (ICSID) de la Washington.
Grupul a apelat la cele mai mari trei case de avocatură locale(Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii, NNDKP şi Muşat şi Asociaţii) pentrureprezentare juridică în diferitele probleme apărute în acestproces complex cu statul român.
"Stingerea datoriei se poate face pe parcurs, prin replată. În legese precizează că obligaţiunile nerăscumpărate la scadenţă se potconverti în acţiuni, fără ca statul să poată face nimic. Ceremstatului român tratament just şi echitabil şi o garanţie împotrivaoricărei forme de expropriere. Analizăm şi opţiunea unei acţiuni lacurtea intenaţională de arbitraj de la Washington", a declaratŞtefan Damian, partener al casei de avocatură Ţucă, Zbârcea şiAsociaţii.
Până la o astfel de acţiune, Rompetrol şi-a pregătit însă apărareaîmpotriva oricărui proces pe care statul l-ar deschide îninstanţele româneşti. Grupul a obţinut marţi la TribunalulConstanţa respingerea solicitării Ministerului de Finanţe privindblocarea majorării de capital de la Rompetrol Rafinare, fiindreprezentat în acest caz de Ana Diculescu-Şova, şefadepartamentului de litigii a casei de avocatură NNDKP şi unuldintre cei mai puternici avocaţi pledanţi din România.
Rompetrol Rafinare a iniţiat în iulie o majorare de capital învaloare de 450 mil. lei pentru a atrage banii necesaru uneirăscumpărări parţiale a obligaţiunilor. Kazahii au subscris circa350 mil. lei în cadrul operaţiunii, care a fost finalizată pe 18august.Majorarea a fost atacată de Ministerul Finanţelor.
"Statul, care are în acest contract calitatea de partenercomercial, a pierdut primul proces împotriva Rompetrol privindsuspendarea majorării de capital. Nu am considerat acest proces caun atac şi trecem succesul din instanţă de ieri ca o invitaţie lanegociere. Nu vrem să se declanşeze cascada de apărări pe care opregătim în cazul în care dialogul eşuează. Atât noi, cât şiMinisterul de Finanţe suntem mai interesaţi să găsim soluţiaamiabilă până la 30 septembrie", a declarat AnaDiculescu-Şova.
Ea mai spune că acţiunile judecătoreşti care vor urma, în cazuleşecului negocierilor, reprezintă o "disciplinare a autorităţilorstatului".

Kazahii cer daune de 50 mil. $ de la CNVM pentrususpendarea delistării RRC

Grupul Rompetrol a iniţiat o acţiune împotriva Comisiei Naţionale aValorilor Mobiliare (CNVM) cerând daune de 50 mil. dolari, după cearbitrul pieţei de capital a suspendat dreptul kazahilor de adelista acţiunile Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC) de laBursă.
"Am depus o contestaţie la CNVM pe 4, iar în termen de 30 de zileei trebuie să ne răspundă. Sunt sigur că CNVM nu-şi va recunoaştegreşeala şi vom ajunge în contencios. Nu avem niciun dubiu căinstanţele ne vor da dreptate", a declarat Gheorghe Muşat,partenerul principal al casei de avocatură Muşat şi Asociaţii, carea reprezentat grupul Rompetrol în cazul ofertei publice de preluareşi în procesul delistării de la Bursă.
CNVM a suspendat la finele lunii iulie dreptul grupului Rompetrolde a delista Rompetrol Rafinare de pe Bursă până la clarificareasituaţiei obligaţiunilor. Decizia CNVM a venit la cerereaMinisterului Finanţelor, care a motivat că "retragerea acţiunilorde la tranzacţionare pe piaţa reglementată ar conduce laprejudicierea interesului statului român în sensul că, în lipsaunei cotaţii a acţiunilor pe o piaţă reglementată, evaluareaacţiunilor va fi dificil de realizat".
Pe de altă parte, reprezentanţii Rompetrol susţin că au ajuns lapeste 98% din capitalul Rompetrol Rafinare după ce au fost obligaţitot de CNVM să deruleze o ofertă publică de preluare şi că legea ledă dreptul să delisteze compania. Avocaţii Rompetrol au maiprecizat că CNVM nu poate suspenda un drept conferit de lege şi căacesta constituie un abuz.
"Considerăm că CNVM ne-a afectat interesele cu peste 50 mil. dolarişi este normal să cerem banii înapoi", a precizat DmitriGrigoriev.
Grupul Rompetrol a plătit la începutul anului aproape 90 mil. europentru achiziţia pachetelor minoritare de acţiuni la RompetrolRafinare. CNVM s-a implicat puternic în această ofertă, inclusivprin stabilirea unui preţ minim la care să se derulezeoperaţiunea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO