Eveniment

Deficitul de cont curent creşte ameţitor, dar economiştii nu se tem: economia va avansa cu 7%

Deficitul de cont curent creşte ameţitor, dar...

Autor: Iulian Anghel

14.09.2022, 07:40 501

Deficitul de cont curent a ajuns, în primele sapte luni din an, la 14,9 miliarde euro, faţă de 9,1 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Este o creştere de 63%, o creştere imensă şi, totuşi, cursul de schimb leu/euro nu se mişcă în direcţia devalorizării monedei naţionale, ci, dimpotrivă, se vede o tendinţă de apreciere, timidă, dar este o apreciere. Pentru că situaţia economică este foarte bună, în ciuda tuturor temerilor.

Situaţia cursului poate fi expli­cată prin intervenţia Băncii Naţionale pe piaţa valutară, dar BNR nu cheltuieşte sume exorbi­tante pentru a menţine cursul. Cursul de schimb este ajutat şi pentru că în România intră foarte mulţi bani din fonduri europene, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al ASF România.

În ciuda temerilor, a războiului de la graniţe, economia României merge foarte bine, spune economistul.

„Ce mişcă cursul sunt fluxurile – intrări/ieşiri. Până în 2027, România poate primi de la UE 60 de miliarde de euro. Echivalentul a 3% din PIB/an. Poate nu-i luăm pe toţi, poate luăm echivalentul a 2% din PIB. Şi încă sunt bani foarte mulţi. Aceştia susţin cursul”, spune Adrian Codîrlaşu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO