Deficitul de cont curent creşte ameţitor, dar economiştii nu se tem: economia va avansa cu 7%

Autor: Iulian Anghel 14.09.2022

Deficitul de cont curent a ajuns, în primele sapte luni din an, la 14,9 miliarde euro, faţă de 9,1 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Este o creştere de 63%, o creştere imensă şi, totuşi, cursul de schimb leu/euro nu se mişcă în direcţia devalorizării monedei naţionale, ci, dimpotrivă, se vede o tendinţă de apreciere, timidă, dar este o apreciere. Pentru că situaţia economică este foarte bună, în ciuda tuturor temerilor.

Situaţia cursului poate fi expli­cată prin intervenţia Băncii Naţionale pe piaţa valutară, dar BNR nu cheltuieşte sume exorbi­tante pentru a menţine cursul. Cursul de schimb este ajutat şi pentru că în România intră foarte mulţi bani din fonduri europene, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al ASF România.

În ciuda temerilor, a războiului de la graniţe, economia României merge foarte bine, spune economistul.

„Ce mişcă cursul sunt fluxurile – intrări/ieşiri. Până în 2027, România poate primi de la UE 60 de miliarde de euro. Echivalentul a 3% din PIB/an. Poate nu-i luăm pe toţi, poate luăm echivalentul a 2% din PIB. Şi încă sunt bani foarte mulţi. Aceştia susţin cursul”, spune Adrian Codîrlaşu.