Eveniment

Decizia Bruxelles-ului privind reluarea plăţilor pentru POS Mediu va fi anunţată în zilele următoare

Decizia Bruxelles-ului privind reluarea plăţilor pentru POS Mediu va fi anunţată în zilele următoare

Johannes Hahn, comisarul pentru politică regională. Foto: AFP

Autor: Laura Mitran

23.11.2012, 00:05 352

Decizia Comisiei Europene (CE) privind reluarea plăţilor către România pe Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu (4,5 mld. euro) va fi luată în zilele următoare, a declarat ieri comisarul pentru politică regională Johan­nes Hahn, la întâlnirea cu ministrul mediului Ro­vana Plumb.

Ministrul mediului şi pădurilor Rovana Plumb s-a întâlnit ieri la Bruxelles cu co­mi­sa­rul european pentru politică regională Johannes Hahn, pe ordinea de zi a discuţiei fi­gu­rând situaţia POS Mediu, precum şi po­sibilitatea deblocării rambursărilor din partea Comisiei Europene.

Rovana Plumb a explicat acţiunile Minis­te­rului Mediului, respectiv ale Autorităţii de Mana­gement pentru Programul Operaţional Secto­rial de Mediu, în vederea reluării plăţilor către România de către CE.

Johannes Hahn a anunţat că decizia Co­mi­siei Europene privind reluarea plăţilor către Ro­mânia pe acest program va fi luată în zilele ur­mătoare.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că, prin acceptarea corecţiilor financiare şi îndreptarea neregulilor constatate în perioada 2009-2011, în luna decembrie pot fi reluate rambursările pentru POSDRU, pre­cum şi pentru programele de Dezvoltare Regională şi Mediu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat însă marţi că ar fi extrem de productiv dacă nu ar mai fi declaraţii că se reia finanţarea pe programele europene, el spunând că "nu se reia nicio finanţare" şi că ar fi bine dacă, azi-mâine, ar pleca de la Guvern răspunsuri cu argumente convingătoare la CE.

Ministrul afacerilor europene Leonard Orban şi-a exprimat încrederea că Programul Operaţional privind Dezvoltarea Resurselor Umane va fi deblocat în luna decembrie, în urma auditului din aceste zile al Comisiei Europene, dar a arătat că nu există încă o confirmare oficială de la Bruxelles.

În 14 noiembrie, ministrul afacerilor europene a prezentat Guvernului pro­pu­nerile de corecţii avansate de Comisia Europeană ca o condiţie pentru reluarea plăţilor în cadrul programelor operaţionale finanţate din fonduri structurale şi de coeziune.

Pentru POS Mediu, propunerea Comisiei constă într-o corecţie forfetară de 10% pentru toate contractele a căror procedură de achiziţie publică a fost lansată înainte de 1 octombrie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO