Eveniment

Decăderea unei instituţii: Influenţa Băncii Centrale a Chinei, cândva aproape absolută, s-a prăbuşit pe măsură ce Beijingul îşi intensifică eforturile de centralizare a controlului partidului comunist asupra reglementărilor financiare

Decăderea unei instituţii: Influenţa Băncii Centrale...

Autor: Ştefan Stan

25.12.2023, 09:26 968

Influenţa băncii centrale a Chinei, cândva puternică, a scăzut pe măsură ce Beijingul îşi intensifică eforturile de centralizare a controlului partidului comunist asupra reglementărilor financiare, scrie FT. 

Unele dintre puterile deţinute anterior de Banca Populară a Chinei au fost preluate de un organism de supraveghere al partidului şi de un organism de reglementare financiară modernizat, în timp ce Beijingul îşi resetează modelul de creştere.

În timp ce banca centrală îşi păstrează un rol vital pe pieţele monetare zilnice, guvernatorul său este acum mai jos în ierarhia partidului decât şefii unora dintre băncile pe care PBoC obişnuia să le reglementeze.

Analiştii au declarat că aceste schimbări, parte a unei remanieri sub conducerea preşedintelui Xi Jinping, ar diminua influenţa PBoC asupra elaborării politicilor interne, precum şi rolul său de canal de comunicare cu autorităţile de reglementare şi pieţele globale.

"Una dintre cele mai mari victime ale noii arhitecturi financiare este statutul diminuat al PBoC", a declarat George Magnus, asociat la Centrul pentru China al Universităţii Oxford.

Acesta a adăugat că "tendinţele reformiste şi modernizatoare ale PBoC" au fost "un fel de cal troian care a permis guvernului să experimenteze liberalizarea financiară şi să integreze alte mecanisme orientate spre piaţă [în cadrul] unui sistem dominat de stat".

În prezent, însă, banca centrală este împinsă pe margine, în timp ce China se confruntă cu o creştere lentă post-pandemică şi cu o criză tot mai mare a datoriilor care afectează sectorul imobiliar şi guvernele locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO