Eveniment

De ce intarzie noul Cod fiscal

10.03.2009, 19:14 34

Expertii in fiscalitate si companiile solicita Ministerului de Finante publicarea cat mai rapida a draftului noului Cod fiscal, pentru a vedea care sunt masurile aplicabile din 2009 si cum influenteaza acestea bugetele firmelor.

"Povara fiscala poate fi un aspect decisiv pentru bugetele companiilor anul acesta", a spus Angela Rosca, partener al firmei de consultanta fiscala TaxHouse, in cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate.
Paul Coman, consilier in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), spune ca in prezent se lucreaza intens la draftul de Cod fiscal si se iau in calcul toate propunerile consultantilor, contribuabililor si politicienilor.
"Draftul de Cod fiscal va fi publicat in curand pe site-ul ministerului", a spus Coman. Ministerul Finantelor a anuntat saptamana trecuta ca "in termen de cateva zile" noua varianta a Codului fiscal va fi publicata pe site-ul institutiei.
In opinia consultantilor, motivele pentru care intarzie publicarea noului Cod fiscal tin atat de "ratiuni tehnice", dar si "ratiuni politice", asteptandu-se un raspuns al institutiilor financiare internationale in ceea ce priveste imprumutul extern la care va apela Romania. Reprezentantii Ministerului Finantelor spun insa ca acestea sunt doar speculatii.
Exemplele acordurilor incheiate deja de FMI cu Ungaria sau Ucraina arata ca guvernele sunt nevoite in cele din urma sa recurga si la majorari de impozite, in principal de TVA, pentru a creste veniturile bugetare. De asemenea, FMI cere restrangerea facilitatilor si scutirilor de taxe de care beneficiaza anumite categorii de contribuabili. Astfel de decizii ar urma sa se reflecte si in modificari ale Codului fiscal.
"Noul Cod fiscal este tehnic finalizat, dar publicarea lui intarzie din ratiuni politice, cred ca nu se inteleg la nivel de coalitie", a declarat Gabriel Biris, partener al casei de avocatura Biris-Goran. 
Printre cele mai importante modificari ale Codului anuntate de oficialii ministerului se numara neimpozitarea profitului reinvestit, care ar urma sa se aplice din trimestrul al doilea al acestui an, si introducerea unui impozit forfetar pentru anumite categorii de afaceri. De asemenea, castigurile obtinute din tranzactiile imobiliare efectuate in scop comercial de catre persoane fizice ar putea fi impozitate cu 16%, a spus consilierul din ANAF.
Biris crede ca o astfel de decizie ar asigura mai multe venituri la buget si ar egaliza tratamentul aplicat firmelor si populatiei in ceea ce priveste castigurile din tranzactii imobiliare. El a amintit ca persoanele fizice platesc in prezent un impozit de 1% din pretul de vanzare al terenurilor si cladirilor mai vechi de trei ani, care au o valoare de sub 200.000 de euro, 2% pentru cele de peste 200.000 de euro si intre 2 si 3% pentru terenurile si cladirile cu vechime mai mica de trei ani.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO