Eveniment

David, Hidroelectrica: Este o greşeală să vinzi din propria avere ca să-ţi creezi concurenţă în piaţă

Autor: Roxana Petrescu

13.12.2010, 23:58 51

"Frişca s-a terminat de mult. Dacă am mai fi avut 2-3 Dunări arfi fost perfect, dar de acum înainte potenţialul de dezvoltare estepe partea de microhidrocentrale", a spus David.

El mai ocupă funcţia de director general al companiei până laînceputul anului viitor, moment în care va fi înlocuit de cătreConstantin Trihenea, fost prefect de Sibiu, actual consilier alministrului economiei Ion Ariton.

Cea mai mare unitate de producţie a energiei hidro din Româniaeste hidrocentrala Porţile de Fier 1, cu o putere instalată depeste 1.000 de MW, mai mare decât un reactor nuclear al centraleide la Cernavodă.

David a mai explicat că unul dintre factorii care influenţeazăcosturile de producţie medii ale companiei este şi faptul că înRomânia sunt doar câteva hidrocentrale de mari dimensiuni, restulfiind de mărimi mici şi medii. Explicaţiile vin în contextul încare recent reprezentanţii Fondului Proprietatea, care controlează20% din acţiunile Hidroelectrica, au declarat că nu înţeleg de cecosturile de producţie ale companiei locale sunt mai maricomparativ cu ale unor firme similare din Rusia sau Brazilia.Astfel, potrivit datelor prezentate de Fondul Proprietatea,costurile pe MWh ale Hidroelectrica sunt de 30 de dolari, în timpce în Rusia acestea sunt de 20 de dolari, iar în Brazilia scadchiar sub acest nivel.

"Fondul Proprietatea vorbeşte de companii care controleazăhidrocentrale în comparaţie cu care Porţile de Fier parmicrohidrocentrale. Astfel se explică diferenţa de costuri", spuneDavid, care într-o declaraţie anterioară i-a acuzat pereprezentanţii Fondului Proprietatea de amatorism, aceştia avândtot timpul acces la toate informaţiile legate de companie dincalitatea lor de acţionari.

Recuperează microhidrocentrale

Revenind la segmentul de microhidrocentrale, David a precizat căîn prezent în România sunt 162 de astfel de unităţi care cumulează300 MW, ţinând cont de faptul că în ultimii ani aproximativ 80 deastfel de unităţi au fost vândute. În unele cazuri însă,investitorii care au preluat aceste centrale nu şi-au respectatobligaţiile contractuale privind investiţiile, aşa că în prezentHidroelectrica urmează să redevină proprietarul a 5microhidrocentrale.

"Din punct de vedere comercial este o greşeală să vinzi dinpropria avere ca să-ţi creezi concurenţă în piaţă. Am vândut 80 deastfel de unităţi, dar am început să le recuperăm. Astfel, urmeazăsă reintrăm în posesia a 4-5 unităţi care au fost cumpărate deEviva, grup care nu şi-a respectat obligaţiile privindinvestiţiile", a spus David.

Privatizarea celor 5 unităţi a avut loc în anul 2006,cumpărătorul fiind compania portugheză Eviva, parte a grupuluiMartifer, care este implicat în mai multe proiecte privindproducţia de energie regenerabilă în România.

În ceea ce priveşte dezvoltarea de noi unităţi pe segmentul dehidrocentrale de mici dimensiuni, David a spus că Hidroelectrica aaplicat pentru finanţare europeană pentru construirea a 10 centralede acest gen în nordul Moldovei, fiind făcute planuri pentru încătrei hidrocentrale de mici dimensiuni în zona Braşovului şiRâşnovului.

50 mil. euro de la BCR

Dincolo de finanţarea europeană, David a mai precizat căsptămâna trecută Hidroelectica a semnat un acord de împrumut învaloare de 50 de milioane de euro cu BCR, cea mai mare bancă dinsistem, banii urmând să fie folosiţi pentru retehnologizareacentralelor Olt, Lotru şi Porţile de Fier 2, centrale de marecapacitate.

Compania estimează pentru anul acesta înregistrarea unui profitbrut de circa 110 milioane de euro, în creştere substanţială faţăde anul trecut, când firma a raportat un câştig brut de circa 15milioane de euro (65 de milioane de lei).

"Principala provocare pentru anul viitor va fi reducereacosturilor. Încercăm să obţinem o reducere de circa 10%", a maiprecizat David. Situaţia va fi cu atât mai complicată cu câtAdministraţia Naţională Apele Române a decis creşterea de patru oria redevenţelor pentru apele utilizate de companie de la 0,26 lei la1,1 lei pe 1.000 de metri cubi. Hidroelectrica este cel mai mareproducător de energie din România, fiind totodată şi cea maivaloroasă companie rămasă în portofoliul statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO