Eveniment

Curtea Constituţională: Guvernul nu ne-a oferit motive să invalidăm referendumul

Curtea Constituţională: Guvernul nu ne-a oferit motive să invalidăm referendumul

Autor: Liviu Dadacus

23.08.2012, 00:06 613

Curtea Constituţională precizează, în motivarea deciziei de invalidare a referendumului, că singurul număr care, potrivit datelor comunicate de Guvern, poate fi luat în considerare la actualizarea listelor electorale permanente este cel de 34.654 de persoane.

"Singurul număr care, potrivit datelor comunicate de Guvern, poate fi luat în considerare la actualizarea listelor electorale permanente, este cel de 34.654 persoane, reprezentând per­soane decedate, persoane având statutul de cetă­ţean român cu domiciliul în străinătate, persoane care au pierdut cetăţenia română, persoane fără drept de vot, persoane bolnave psihic care şi-au pierdut drepturile electorale, persoane cu corecţii CNP", subliniază CC în motivarea difuzată de Antena 3. Curtea menţionează în motivare că scrisoarea Guvernului din data de 20 august relevă diferenţa în minus de 34.654 persoane faţă de numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente transmis de BEC, persoane cu privire la care Executivul arăta că trebuiau radiate de către primari şi serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor din listele electorale permanente utilizate la referendum.

CC subliniază faptul că nu are atribuţii în procedura actualizării listelor electorale permanente şi nu poate opera modificări în acestea.

"Ceea ce poate constata Curtea, potrivit competenţei sale, este numai dacă diferenţa de date transmisă este de natură să conducă la îndeplinirea sau neîndeplinirea cvorumului de prezenţă la vot, respectiv la modificarea rezultatului referendumului. Or, este evident, din compararea datelor comunicate de BEC, respectiv de Guvern, că nu există o astfel de situaţie", se mai arată în motivarea Curţii.

CC mai precizează, în motivarea deciziei privind referendumul, că românii cu drept legal de şedere în străinătate, al căror domiciliu e în ţară, fac parte din listele permanente, potrivit Legii 370/2004, transmiterea acestui număr de către Guvern neavând legătură cu solicitarea Curţii.

Curtea menţionează, de asemenea, că, potrivit aceloraşi date comunicate de Guvern, din numărul de 469.810 cetăţeni cu domiciliul în străinătate, numai 4.475 cetăţeni se regăseau pe listele electorale permanente la data de 10 iulie 2012 şi arată că, prin urmare, numai cu acest număr (din totalul de 3.052.397 comunicat) ar fi trebuit actualizate aceste liste.

Potrivit datelor comunicate de Guvern, din totalul de 3.052.297 cu drept de şedere în afara României, au domiciliul în străinătate numai 469.810 cetăţeni, restul până la 3.052.297 fiind cetăţeni români cu domiciliul în România, se mai arată în motivarea Curţii.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată marţi, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi menţionează că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Potrivit unui comunicat al CC, plenul Curţii Constituţionale a decis cu majoritate de voturi că procedura pentru organizarea şi desfă­şu­rarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea pre­şe­dintelui Traian Băsescu a fost respectată.

De asemenea, CC con­firmă rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24%), din care 7.403.836 (87,52%) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?", iar 943.375 (11,15%) au răspuns "NU".

Totodată, CC constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente pentru ca referendumul să fie valabil.

În comunicatul dat publicităţii de Curtea Constituţională se precizeză că la data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial încetează interimatul lui Crin Antonescu în exercitarea funcţiei de preşedinte, iar Traian Băsescu îşi reia atribuţiile de şef al statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO