Eveniment

Cum stau spitalele din Capitală: clădiri vechi de peste 100 de ani şi nicio unitate nouă în 20 de ani de capitalism

Cum stau spitalele din Capitală: clădiri vechi de peste 100 de ani şi nicio unitate nouă în 20 de ani de capitalism
24.08.2010, 23:57 89

Incendiul de la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia cincinou-născuţi au murit, iar alţi şase se află în stare gravă, a scosla iveală o infrastructură a Capitalei extrem de veche cu spitaleconstruite în anii 1800 sau în secolul trecut, dar cu nicio unitatefinalizată după 1990.
Cele mai mari investiţii în modernizarea şi consolidarea acestorclădiri s-au făcut la Spitalul Floreasca, Universitar, Elias şi încurs în derulare la Spitalul Bagdasar-Arseni şi Colţea, însă nusunt disponibile informaţii legate de valoarea cumu­lată a sumelorinvestite. Proiecte mai mici de modernizare au mai fost la SpitalulMalaxa, Pantelimon, Colentina, Matei Balş, MaternitateaFilantropia, potrivit datelor strânse de ZF din discuţii cu maimulţi manageri sau cu alte persoane implicate în zona de sănătate.În total în Bucureşti, există peste 40 de spitale, aproximativjumătate din acestea fiind în administrarea Primăriei Capitalei,iar restul la Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii nu a oferit informaţii despre valoareainvestiţiilor în spitalele din Bucureşti până la închidereaediţiei, iar alţi manageri contactaţi nu au putut spune la cât s-auridicat cele mai importante investiţii derulate în unitatea pe careo conduc după 1990 sau valoarea totală a acestora. Colţea, primulspital din Bucureşti, construit la începutul anilor 1800,funcţionează şi astăzi, iar în prezent în spaţiul din centrulCapitalei este în curs de derulare un program de investiţii de 63mil. euro. Proiectul a fost început în urmă cu zece ani, iar baniiau provenit dintr-un credit garantat de Guvern. După Colţeaurmătoarele spitale din Bucureşti au fost Pantelimon şi Filantropiacare funcţionează şi astăzi. De la înfiinţare, primele lucrări deconstrucţie la Filantropia, spre exemplu, au fost realizate în anul2000, potrivit datelor existente pe site-ul instituţiei. În ceea cepriveşte dotarea cu aparatură au fost organizate două licitaţiiimportante în anii 2000 şi în intervalul 2006-2008, potrivitinformaţiilor ZF.
"În timpul mandatului meu (2005-2008 - n.red.) cred că s-aucheltuit în jur de 100 de mili­oane de euro pentru dotarea şimodernizarea spitalelor din Bucureşti", a spus Eugen Nicolăescu,fostul ministru al sănătăţii. El este unul dintre cei 19 miniştricare au condus sănătatea după 1990 şi care a avut unul dintre celemai lungi mandate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO