Cum stau spitalele din Capitală: clădiri vechi de peste 100 de ani şi nicio unitate nouă în 20 de ani de capitalism

Autor: Ioana David 24.08.2010

Incendiul de la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia cinci nou-născuţi au murit, iar alţi şase se află în stare gravă, a scos la iveală o infrastructură a Capitalei extrem de veche cu spitale construite în anii 1800 sau în secolul trecut, dar cu nicio unitate finalizată după 1990.
Cele mai mari investiţii în modernizarea şi consolidarea acestor clădiri s-au făcut la Spitalul Floreasca, Universitar, Elias şi în curs în derulare la Spitalul Bagdasar-Arseni şi Colţea, însă nu sunt disponibile informaţii legate de valoarea cumu­lată a sumelor investite. Proiecte mai mici de modernizare au mai fost la Spitalul Malaxa, Pantelimon, Colentina, Matei Balş, Maternitatea Filantropia, potrivit datelor strânse de ZF din discuţii cu mai mulţi manageri sau cu alte persoane implicate în zona de sănătate. În total în Bucureşti, există peste 40 de spitale, aproximativ jumătate din acestea fiind în administrarea Primăriei Capitalei, iar restul la Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii nu a oferit informaţii despre valoarea investiţiilor în spitalele din Bucureşti până la închiderea ediţiei, iar alţi manageri contactaţi nu au putut spune la cât s-au ridicat cele mai importante investiţii derulate în unitatea pe care o conduc după 1990 sau valoarea totală a acestora. Colţea, primul spital din Bucureşti, construit la începutul anilor 1800, funcţionează şi astăzi, iar în prezent în spaţiul din centrul Capitalei este în curs de derulare un program de investiţii de 63 mil. euro. Proiectul a fost început în urmă cu zece ani, iar banii au provenit dintr-un credit garantat de Guvern. După Colţea următoarele spitale din Bucureşti au fost Pantelimon şi Filantropia care funcţionează şi astăzi. De la înfiinţare, primele lucrări de construcţie la Filantropia, spre exemplu, au fost realizate în anul 2000, potrivit datelor existente pe site-ul instituţiei. În ceea ce priveşte dotarea cu aparatură au fost organizate două licitaţii importante în anii 2000 şi în intervalul 2006-2008, potrivit informaţiilor ZF.
"În timpul mandatului meu (2005-2008 - n.red.) cred că s-au cheltuit în jur de 100 de mili­oane de euro pentru dotarea şi modernizarea spitalelor din Bucureşti", a spus Eugen Nicolăescu, fostul ministru al sănătăţii. El este unul dintre cei 19 miniştri care au condus sănătatea după 1990 şi care a avut unul dintre cele mai lungi mandate.