Eveniment

Cu un număr scăzut de teste realizate de la zi la zi, guvernul a aprobat strategia de vaccinare. Când vor ajunge primele doze la pacienţii români?

Cu un număr scăzut de teste realizate de la zi la zi,...

Autor: Georgiana Mihalache

18.12.2020, 00:05 276

♦ La nivelul Uniunii Europene se urmăreşte începerea vaccinării în acelaşi timp în statele membre ♦ Prima tranşă de 10.000 de doze va ajunge în perioada dintre Crăciun şi revelion, spun reprezentanţii autorităţilor.

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, stabilită săptămâna trecută, a primit undă verde din partea guvernului, după cum a anunţat Nelu Tătaru, ministrul sănătăţii, după şedinţa de ieri. Primele doze de vaccin ar urma să ajungă în România între Crăciun şi Revelion, fiind vorba de circa 10.000 de doze.

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare Împotriva COVID-19, a spus că în ianuarie urmează să mai intre alte 600.000 de doze.

Cine se află pe lista persoanelor care vor primi vaccinul? În prima etapă se vor vaccina persoanele din domeniul sănătăţii şi social, de la medici, asistente, stomatologi, medici rezidenţi, personalul din securitate şi pază, din centrele de îngrijire. Autorităţile va să ajungă la o rată de vaccinare de 60-70% din populaţie până la jumătatea anului 2021, ceea ce înseamnă 13 milioane de doze de vaccin administrate, în condiţiile în care vaccinul se repetă după şapte zile. În prima etapă se vor vaccina persoanele din domeniul sănătăţii şi social, de la medici, asistente, stomatologi, medici rezidenţi, personalul din securitate şi pază, din centrele de îngrijire. A doua etapă îi implică pe adulţii din categoriile de risc, adică persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice. A treia etapă implică populaţia generală, în funcţie de cererea fiecărei persoane care vrea să se vaccineze.

Unde vor fi făcute vaccinurile? La nivelul ţării vor exista centre de vaccinare, din informaţiile autorităţilor. Până acum, au fost identificate 352 de centre fixe pentru vaccinarea personalului medical şi a celui medico-social, din datele oficiale. Pentru celelalte categorii, adică persoanele peste 65 de ani şi pacienţii care vor să se vaccineze voluntar, au fost găsite 663 de centre fixe şi 78 centre mobile. Aceste centre pot fi de la unităţi medicale, la cabinete, ambulatorii, dar şi alte locaţii. Autorităţile nu au transmis până acum o listă clară a acestor unităţi.

Cine plăteşte? Vaccinurile sunt gratuite pentru populaţie, iar pacienţii care vor să se vaccineze nu vor plăti pentru acest lucru, vaccinul fiind de asemenea voluntar. Fondurile necesare organizării şi funcţionării centrelor de vaccinare vor veni din bugetele instituţiilor şi ministerelor implicate, se mai arată în strategia de vaccinare. Instituţiile implicate sunt Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. De asemenea, şi structurile locale sunt implicate în campania de vaccinare. Potrivit strategiei de vaccinare, guvernul alocă resurse financiare, de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare cu această destinaţie.

În continuare, nivelul de testare din România este mai scăzut decât vârfurile înregistrate în lunile anterioare, din datele analizate de ZF pe baza informaţiilor oferite de autorităţi.

 

Evoluţia numărului de noi cazuri de COVID-19 în luna decembrie

Numărul pacienţilor nou confirmaţi cu COVID-19 s-a situat ieri la 5.697, la un nivel similar faţă de cazurile noi identificate în zilele anterioare, din datele autorităţilor. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate doar 28.100 de teste, la fel ca ziua anterioară, dintre care 18.100 pe baza definiţiei de caz, iar 10.000 la cerere.

Totuşi, capacitatea de testare a României este mai mare, existând zile în care s-au realizat şi 38.000 de teste. ZF a scris despre faptul că România nu testează la capacitatea maximă, iar operatorii privaţi care fac teste şi pentru stat spun că din partea direcţiilor de sănătate publică se vede o scădere a probelor trimise spre prelucrare.

Gradul de infectare cu noul virus din numărul total de teste rămâne peste 20%, în condiţiile în care numărul de teste este în continuare sub capacitatea maximă la care a ajuns România anterior.

Cele mai multe cazuri au fost raportate în Bucureşti, cu 900 de pacienţi fiind confirmaţi în Capitală de la o zi la alta, urmat de Iaşi şi Constanţa, cu 300 de pacienţi noi zilnic. Numărul deceselor se menţine însă la un nivel mare, cu 107 persoane care au murit fiind infectate cu COVID-19. În spitale sunt internaţi 11.800 de pacienţi cu noul virus, iar 1.297 dintre aceştia se află la terapie intensivă, cu 30 de persoane mai mult faţă de ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO