Business Internaţional

Realitatea din spatele declaraţiilor: Strategia de vaccinare COVAX a OMS are mari şanse de eşec. Peste 90 de ţări sărace ar putea rămâne fără vaccin până în 2024

Realitatea din spatele declaraţiilor: Strategia de...

Autor: Alex Ciutacu

16.12.2020, 17:57 162

Schema globală prin care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îşi propune să livreze doze de vaccin către ţările sărace are „mari şanse” să eşueze, ceea ce ar putea lăsa miliarde de oameni fără vaccin până în 2024, arată o serie de documente interne citate de Reuters.

Programul COVAX lansat de OMS este principalul program global prin care se încearcă vaccinarea oamenilor din ţările mai sărace împotriva Covid-19. Acesta îşi propune să livreze circa 2 miliarde de doze de vaccin până la finalul anului 2021, încercând să acopere 20% din populaţia celor mai vulenrabile 91 de ţări, aflate în principal în Africa, Asia şi America Latină.

Cu toate acestea, documentele care au ajuns în posesia jurnaliştilor Reuters arată că programul OMS duce lipsă de fonduri, prezintă riscuri în ceea ce priveşte furnizarea dozelor necesare şi este gândit în baza unor acorduri contractuale complexe care ar putea întregul program dacă nu se concretizează.

„Riscul de a eşua în implementarea programului COVAX este foarte ridicat”, arată un raport intern aflat în posesia consiliului de administraţie al Gavi – o alianţă de guverne, companii farmaceutice, organizaţii de caritate şi organizaţii internaţionale, care se ocupă cu plănuirea campaniilor globale de vaccinare.

Gavi conduce programul COVAX alături de OMS.

Raportul împreună cu o serie de documente pregătite de Gavi urmează să fie discutate în cadrul unei întâlniri a consiliului de administraţie Gavi în intervalul 15-17 decembrie.

Eşecul programului ar lăsa miliarde de oameni fără acces la un vaccin până în 2024, arată unul dintre documente.

Dincolo de celelalte probleme identificate în cadrul raportului, programul COVAX are nevoie de încă 4,9 miliarde de dolari, pe lângă cei 2,1 miliarde de dolari pe care îi are deja, pentru a reuşi să-şi atingă ţinta de a vaccina 20% din populaţia celor 91 de ţări sărace până la finalul 2021.

Până acum, Marea Britanie şi Uniunea Europeană sunt principalii donatori ai programului COVAX, în timp ce Statele Unite şi China nu şi-au asumat niciun angajament financiar.

Banca Mondială şi alte instituţii financiare multilaterale au anunţat că vor oferi împrumuturi ieftine pentru ţările sărace, în încercarea de a-i ajuta să cumpere şi să distribuie vaccinuri, prin intermediul programului COVAX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO