Eveniment

Cu un nivel record al investitiilor straine atrase, Romania ramane tot la coada listei

22.12.2004, 00:00 17

Autoritatile au anuntat ieri un nivel record al investitiilor straine directe (ISD) pentru acest an, estimat la peste 3,4 miliarde de euro, dar au admis ca Romania continua sa se situeze in urma tarilor din regiune cu un flux de investitii straine de numai 200 de dolari (181 de euro) pe cap de locuitor.
"In conditiile in care vom atinge un flux de investitii straine de 200 de dolari pe cap de locuitor, dublu fata de cei 100 de dolari atrasi in anii trecuti, suntem inca departe de impactul economic pe care il ofera atragerea de capital strain in alte tari din regiunea Central si Est Europeana cu care trebuie sa ne comparam de acum inainte. Spre exemplu, in 2003, Croatia a atras 444 de dolari (393 de euro - n.r.) pe cap de locuitor, Cehia - 254 de dolari (225 de euro), Estonia - 665 de dolari (588 de euro) sau Ungaria - 248 de dolari (219 euro)", spun reprezentantii Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
Acestia au anuntat ieri ca, pentru primele zece luni ale anului, Banca nationala a Romaniei a inregistrat un flux al ISD de 1,8 miliarde de euro, in crestere cu 45,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In conditiile in care luna acesta au intrat si banii din privatizarea Petrom (1,5 miliarde de euro), ARIS anunta investitii straine pentru 2004 de peste 3,4 mld. euro, cel mai mare nivel inregistrat in perioada 1990 - 2004.
"Este bine ca acest nivel record sa fie interpretat mai degraba ca o prima recunoastere a existentei premiselor bune si a credibilitatii necesare atragerii investitiilor straine. Este momentul si este posibil ca Romania sa urmeze modelul irlandez de dezvoltare economica, bazat pe o dezvoltare exponentiala a investitiilor straine, in cascada, in primul rand in industrii moderne precum componentele auto, domeniul electronicelor, farmaceuticelor, servicii sau IT&C", a declarat Alexandru Popa, presedintele ARIS.
El a adaugat ca un astfel de model trebuie sa aiba la baza cateva elemente cheie, precum regandirea facilitatilor acordate pentru investitii, reorganizarea structurilor comunicationale si operationale de atragere a acestora si, respectiv, a celor de dezvoltare regionala, dupa modele europene, dar si pe coerenta procesului legislativ.
In ceea ce priveste 2005, privatizarile din domeniul energiei si gazelor naturale incheiate in acest an vor aduce ISD de 700 milioane de euro, la care se vor adauga proiectele investitionale de tip greenfield ce urmeaza sa se finalizeze. Acestea din urma vor aduce in 2005 - 2006 un total de 875 milioane de euro si vor duce la crearea a 8.925 de locuri de munca.
Printre noile proiecte anuntate in toamna acestui an se numara cel al grupului german Tengelmann, care va investi in Romania 200 milioane de euro si va crea 3.000 de locuri de munca, si cel al companiei Montupet, care va aloca 120 milioane de euro si va infiinta 2.150 de locuri de munca.
Alti investitori straini care au intrat pe piata romaneasca sunt Celestica, cu un proiect de 100 de milioane de dolari si 1.000 de locuri de munca), Saint-Gobain, cu o investitie de 100 de milioane de euro si 200 locuri de munca si Coficab, care va derula un proiect de 25 de milioane de euro si va crea 200 de locuri de munca.
Totodata, Ruwel AG va investi 80 de milioane euro, iar producatorul italian Pirelli va aloca 40 de milioane de euro pentru fabrica Cord Romania si 110 milioane euro intr-un nou proiect pentru o fabrica de anvelope. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO