Eveniment

Cu -38%, noiembrie este cea mai „buna” luna pentru auto

Cu -38%, noiembrie este cea mai „buna” luna pentru auto
10.12.2009, 23:17 30

Inmatricularile de autoturisme au inregistrat in noiembrie undeclin de 38% comparativ cu perioada similara a anului trecut, la8.490 de unitati, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise deConducere si Inmatricularea Vehiculelor (DRCPIV), din cadrulMinisterului Administratiei si Internelor.

Declinul de 38% este totodata si cel mai mic din acest ancomparativ cu o luna din 2008, in conditiile in care in noiembrieanul trecut criza financiara a determinat o scadere puternica avanzarilor de masini din cauza inaspririi conditiilor de creditare.Revenirea taxei de poluare de la 1 ianuarie 2010 va duce la ousoara crestere a vanzarilor in lunile noiembrie si decembrie.

"Acest sfarsit de an a fost unul bun, in comparatie cu lunileprecedente. In ultimele doua luni vanzarile au fost pe un trendascendent. Avem semnale ca si in decembrie vom avea vanzari pestenoiembrie. Desigur, si zvonurile cu privire la reintroducerea taxeide poluare au impulsionat vanzarile in aceasta perioada. In plus,mai sunt si sarbatorile care au incurajat achizitiile", a subliniatTeodor Brusalis, directorul general al Romcar Motors.

Principala "problema" a vanzarilor de masini o reprezinta inprezent finantarea, majoritatea clientilor achizitionand cashautomobilul.

"Revenirea taxei de poluare are un impact mai mult la nivelpsihologic. Atunci cand achizitionezi un automobil de 10-20.000 deeuro, cateva sute de euro nu reprezinta o suma care sa determineclientul sa nu mai achizitioneze o masina. Altele sunt problemeleacum. Una dintre ele o reprezinta finantarea. Scaderea puternicaacum vine de aici. La vanzari partea de cash a crescut foarte mult,dublata de creditul de la banca. Leasingul detine in prezent in jurde 25% din totalul vanzarilor", a declarat Brusalis.

La nivelul primelor 11 luni ale acestui an inmatricularile deautoturisme au inregistrat un declin de 61%, la aproape 104.700 demasini, ceea ce va insemna ca in total in acest an se vorinmatricula aproximativ 110.000 de automobile, in conditiile incare la inceputul anului oficialii APIA estimau pentru acest anvanzari de circa 130.000 de autoturisme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO