Cu -38%, noiembrie este cea mai „buna” luna pentru auto

Autor: Bogdan Alecu 10.12.2009

Inmatricularile de autoturisme au inregistrat in noiembrie un declin de 38% comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 8.490 de unitati, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor (DRCPIV), din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Declinul de 38% este totodata si cel mai mic din acest an comparativ cu o luna din 2008, in conditiile in care in noiembrie anul trecut criza financiara a determinat o scadere puternica a vanzarilor de masini din cauza inaspririi conditiilor de creditare. Revenirea taxei de poluare de la 1 ianuarie 2010 va duce la o usoara crestere a vanzarilor in lunile noiembrie si decembrie.

"Acest sfarsit de an a fost unul bun, in comparatie cu lunile precedente. In ultimele doua luni vanzarile au fost pe un trend ascendent. Avem semnale ca si in decembrie vom avea vanzari peste noiembrie. Desigur, si zvonurile cu privire la reintroducerea taxei de poluare au impulsionat vanzarile in aceasta perioada. In plus, mai sunt si sarbatorile care au incurajat achizitiile", a subliniat Teodor Brusalis, directorul general al Romcar Motors.

Principala "problema" a vanzarilor de masini o reprezinta in prezent finantarea, majoritatea clientilor achizitionand cash automobilul.

"Revenirea taxei de poluare are un impact mai mult la nivel psihologic. Atunci cand achizitionezi un automobil de 10-20.000 de euro, cateva sute de euro nu reprezinta o suma care sa determine clientul sa nu mai achizitioneze o masina. Altele sunt problemele acum. Una dintre ele o reprezinta finantarea. Scaderea puternica acum vine de aici. La vanzari partea de cash a crescut foarte mult, dublata de creditul de la banca. Leasingul detine in prezent in jur de 25% din totalul vanzarilor", a declarat Brusalis.

La nivelul primelor 11 luni ale acestui an inmatricularile de autoturisme au inregistrat un declin de 61%, la aproape 104.700 de masini, ceea ce va insemna ca in total in acest an se vor inmatricula aproximativ 110.000 de automobile, in conditiile in care la inceputul anului oficialii APIA estimau pentru acest an vanzari de circa 130.000 de autoturisme.