Eveniment

Criza cerealelor din Ucraina. Răbdarea vecinilor Ucrainei s-a terminat: România, între nemulţumirea fermierilor locali privind compensaţiile pentru cereale şi păstrarea relaţiei bune cu UE

Criza cerealelor din Ucraina. Răbdarea vecinilor...

Autor: Florentina Niţu

19.04.2023, 00:07 9077

România nu şi-a permis să interzică importul de produse agricole, inclusiv cereale, din Ucraina, măsură pe care au luat-o Polonia, Ungaria şi Slovacia. Răbdarea vecinilor Ucrainei s-a terminat odată cu anunţarea compensaţiilor acordate fermierilor din Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria, care au cerut despăgubiri pentru diferenţa de preţ.

Pierderile suferite de acestea au fost de 417 mil. euro, iar Comisia Europeană a oferit compensaţii de 56,3 mil. euro. România a primit 10,05 mil. euro, sumă pe care Petre Daea, ministrul agriculturii, a promis că o va dubla cu bani de la bugetul de stat. Acum însă, se află între nemulţumirea fermierilor locali şi păstrarea relaţiei bune cu UE.

„Portul Constanţa este vital pentru Ucraina, dar devine criminal pentru România, dacă nu se găsesc soluţii de optimizare a celor două fluxuri. Delăsarea autorităţilor României în a găsi soluţii vizibile nu va duce decât la creşterea sentimentelor de ură”, spune Ştefan Gheorghe Moraru, administrator al Morar Pan Com, companie care lucrează circa 1.000 de hectare de teren în judeţul Călăraşi.

Astăzi, 19 aprilie, Petre Daea, ministrul Agriculturii se va întâlni cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski, pentru soluţionarea crizei cerealelor. Ieri, PSD a anunţat, pe surse, că va propune interzicerea importurilor, dar politologii cred că, la fel ca în cazul Poloniei, este o măsură populistă pentru a atrage facil electorat, în contextul în care urmează alegeri.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO