Eveniment

Cresterea economica a incetinit, iar inflatia si deficitele au urcat mai repede

Cresterea economica a incetinit, iar inflatia si deficitele au urcat mai repede

Click pentru imaginea intreaga

28.12.2007, 19:06 24

Anul economic 2007 a fost sub asteptari, atat pentru analisti, cat si pentru oficiali. Economia a pierdut viteza, dezinflatia a luat o pauza, iar deficitele externe s-au inrautatit.
Cresterea economica a incetinit de la 7,7% in 2006 la 5,8% in primele noua luni ale acestui an, prognoza oficiala de 6,1% pentru intreg anul 2007 fiind acum considerata optimista de catre analisti. Totusi, in pofida pierderii evidente de viteza, economia se mentine in zona potentialului de crestere, evaluat la circa 6%. Performanta economica sub cea din 2006 a Romaniei a venit pe fondul unei incetiniri economice si in zona euro, principalul partener comercial al tarii noastre.
O parte din avantul redus al economiei locale este explicata de seceta de anul acesta, care a adus o pierdere de peste 20% agriculturii. In plus, seceta a scumpit semnificativ produsele agroalimentare, aducand astfel o revenire puternica si neasteptata a inflatiei pana la aproape 6,9%, adica la nivelurile de anul trecut. Trendul de dezinflatie inceput in 1999 s-a rupt, astfel inflatia din decembrie 2007 urmand sa se situeze intre 6% si 7% (fata de 4,87% in 2006).
Deficitul de cont curent este un alt dezechilibru scapat de sub control anul acesta. Dupa primele noua luni, deficitul extern crescuse cu 77%, cel mai ridicat ritm din ultimii ani. Nivelul estimat pentru finele anului este de circa 15,9 mld. euro, adica peste 13,4% din PIB (fata de 10,3% din PIB). Deficitul a fost alimentat de cresterea puternica a importurilor si de performanta slaba a exporturilor, care au prins in 2007 cel mai modest an dintre ultimii sase.
Finantarea deficitului s-a facut preponderent prin datorie externa si nu prin investitii straine, ca anii trecuti. Acoperirea sa prin investitii a scazut de la 91% in 2006 la 45% in primele zece luni, diferenta fiind asigurata de fluxuri de capital de tipul datoriei. Ca urmare, datoria externa totala a explodat anul acesta, cresterea pe primele noua luni fiind de aproape 12 miliarde de euro (28% fata de finele lui 2006). In acelasi timp, investitiile straine au fost de aproape 6 miliarde de euro in primele zece luni, fata de 9,1 mld. euro in 2006.
Salariile din economie au continuat cresterea puternica, ritmul din primele zece luni fiind de peste 30% in euro, printre cele mai ridicate din ultimii ani si cel mai rapid ritm din Europa, potrivit datelor Eurostat. Salariul mediu net pe economie va depasi anul acesta 315 euro, potrivit prognozelor oficiale, fata de 307 euro pe primele zece luni.
Cresterea puternica a salariilor a fost adusa de o lipsa acuta de personal calificat in economie, situatie care s-a reflectat si in statistica somajului. Astfel, rata somajului a coborat anul acesta si sub 4%, ajungand la minime pentru ultimii 15 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO