Eveniment

Credite mai ieftine la CEC

12.03.2003, 00:00 12

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a redus de ieri cu cinci puncte procentuale, dobanzile la creditele acordate firmelor mici si mijlocii si administratiei locale, care au finantari aprobate prin programe SAPARD.
Astfel, dobanzile practicate de CEC la creditele pentru societatile mici si mijlocii cu capital integral privat vor scadea de la 34% la 29%, in timp ce dobanzile la creditele destinate administratiilor publice locale vor fi reduse de la 32% la 27%.
Nivelul creditului aprobat de CEC poate sa fie de maxim 85% din valoarea aprobata a proiectului si nu este obligatoriu ca persoanele contractante sa aiba vreun avans.CEC analizeaza in acest moment posibilitatea reducerii in continuare a dobanzilor practicate la toate categoriile de credite, destinate atat clientilor persoane fizice, cat si juridice.
Potrivit presedintelului CEC. Constantin Teculescu, in perioada urmatoare se va analiza si situatia dobanzilor inca mari pe care le plateste CEC-ul la depozite, in raport cu celelalte banci. "O sa facem niste corelatii, dar cu siguranta vom incepe cu reducerea dobanzilor din aceasta luna. Noi avem produse la care oferim dobanzi de 19% pe an in conditiile in care dobanda in piata este de 13-14%", a spus Teculescu.
CEC atrage in acest moment peste 30-40% din volumul total al economiilor din sistemul bancar romaneasc, cea mai mare parte a cvlientiilor sai fiind persoane fizice.De altfel, CEC va infiinta, pana la sfarsitul acestui an, o banca mixta romano-germana pentru acordarea de credite doar pentru constructia de locuinte. In acest sens, CEC se afla in negocieri cu  Bayerische Landesbausparkasse, iar principiul dupa care va functiona banca este cel al economisirii colective in vederea constructiei de locuinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO