Eveniment

Costul companiilor cu forţa de muncă a crescut puternic în ultimul trimestru din 2023. În construcţii, creşterea de 30% de la an la an este cea mai mare din ultimul deceniu

Autor: Ramona Cornea

07.03.2024, 08:30 408

„În trimestrul 4 din 2023 a intrat în vigoare creşterea salariului minim cu 10%. Această creştere a avut un impact semnificativ pe industriile dependente de sectorul minim pe economie, inclusiv construcţiile şi industria logistică” Construcţiile, învăţământul şi sectorul de transporturi şi depozitare au înregistrat cele mai mari creşteri ale costului cu forţa de muncă în T4 din 2024 faţă de T4 din 2022, creşteri cuprinse între 22% şi 30% „Aceste creşteri par spectaculoase, dar, în contextul inflaţionist, ele nu se regăsesc în buzunarul salariaţilor.”

Costul companiilor cu forţa de muncă a crescut în toate sectoarele de activitate în ultimul trimestru din 2023 faţă de acelaşi trimestru din 2022, cu creşteri care variază de la 9% până la 30%, arată date recente pu­bli­cate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari creşteri ale costului cu forţa de muncă în trimestrul al patrulea din 2023 faţă de aceeaşi perioadă din 2023 au fost în construcţii (30%), învăţământ (24%) şi transporturi şi depozitare (22%). 

„În trimestrul 4 din 2023, mai precis la 1 octombrie, a intrat în vigoare creşterea salariului minim cu 10%. Această creştere a avut un impact semnificativ pe industriile dependente de sectorul minim pe economie, inclusiv construcţiile şi industria logistică. Salariul minim va evolua şi în 2024, în plină campanie electorală, dar evoluţia va fi contradictorie din cauza eliminării facilităţilor fiscale la început de an”, a explicat pentru ZF Raluca Pârvu, business manager la BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO