Eveniment

Costul angajatorilor cu forţa de muncă a crescut cu aproape 11% anul trecut. Cele mai mari creşteri au fost cele ale companiilor din HoReCa, energie şi comerţ. În HoReCa, costul cu forţa de muncă a crescut cu peste 20% de la an la an, în energie creşterea a fost de mai mult de 15%, iar în comerţ a fost de aproape 15%

Costul angajatorilor cu forţa de muncă a crescut cu...

Autor: Ramona Cornea

26.09.2023, 18:40 190

„ Sectoarele HoReCa şi comerţ se luptă din greu să păstreze la lucru salariaţii, au şi nevoi sezoniere destul de importante, recrutează masiv salariaţi non-UE mai scumpi din motive legale” „Sectorul energiei este de obicei în topul salariilor din România şi, în plus, s-a regăsit într-un context de piaţă foarte favorabil.”

Costul orar cu forţa de muncă a crescut cu aproape 11% în anul 2022 faţă de anul prece­dent, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, lunar, angajatorii au cheltuit în medie 6.426 lei per salariat.

„În 2022, angajatorii români au compensat parţial acest puseu inflaţionist, iar creşterea costului orar cu forţa de muncă este în parametrii creşterii medii a salariilor în economia românească. Merită menţionat că acest indicator poziţionează România printre ţările europene cu un cost limitat al forţei de muncă, mult sub media europeană. Deşi există creştere de la an, România rămâne competitivă din acest punct de vedere, costul orar cu forţa de muncă în zona euro creşte abia cu 2%, dar acest lucru înseamnă şi o putere de cumpărare limitată pentru salariatul român comparativ cu alte ţări europene”, a spus pentru ZF Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO