Eveniment

Contzilla: Cum funcţionează indicele preţurilor de consum pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit

Contzilla: Cum funcţionează indicele preţurilor de...
04.03.2020, 00:03 349

În Monitorul Oficial nr. 169 din 02 martie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 1615/2020 prin care se stabileşte că pentru 2020, indicele preţurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual este 103,1 %.

Contzilla.ro, firmă de con­sultanţă fiscală, indică modul în care funcţionează acest sistem de plăţi anticipate în contul impozitului pe profit.

Astfel, în general, firmele plă­ti­toare de impozit pe profit în România calculează, declară şi plătesc impozitul pe profit, trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii trimestrelor 1,2 şi 3.

Practic, impozitul pe profit se calculează trimestrial, pentru primele 3 trimestre ale anului, şi se decla­ră/plăteşte până în 25 aprilie, 25 iulie, 25 octombrie. Pe T4 nu se decla­ră/plăteşte nimic, până la definitivarea şi plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv, care se efec­tuează până la data de 25 martie. La această dată se depune formularul 101.

Nu intră sub incidenţa acestor prevederi contribuabilii care se dizolvă cu lichidare, pentru perioada cuprinsă între prima zi a anului fiscal următor celui în care a fost deschisă procedura lichidării şi data închiderii procedurii de lichidare.

Opţiune

Companiile din România (cu anumite excepţii) pot opta pentru calculul, declararea şi plata impo­zitului pe profit anual, cu plăţi antici­pate, efectuate trimestrial.

Termenul până la care se efectuează plata impozitului anual este termenul de depunere a decla­raţiei privind impozitul pe profit, res­pectiv 25 martie a anului următor celui pentru care se face calculul.

Această opţiune pentru sistemul anual de declarare şi plată a impo­zitului pe profit trebuie exprimată la începutul anului fiscal pentru care se solicită aplicarea prevederilor şi este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi.

 

Cum funcţionează concret acest sistem?

Firmele care optează să aplice sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, vor efectua plăţi anticipate trimestriale egale cu o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum, estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate.

Termenul până la care se fac plăţile este data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata, cu excepţia plăţii anticipate aferente trimestrului IV care se declară şi se plăteşte până la data de 25 decembrie, respectiv până la data de 25 a ultimei luni din anul fiscal modificat.

Impozitul pe profit pentru anul precedent la care se face referire este cel declarat în declaraţia 101 pentru anul respectiv.

Pentru aplicarea sistemului de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efec­tuate trimestrial, indicele preţurilor de consum necesar pentru actualizarea plăţilor anticipate se comunică, prin ordin al ministrului finanţelor publice, până la data de 15 aprilie a anului fiscal pentru care se efectuează plăţile anticipate.

Pentru anul 2020, ordinul publicat în 2 martie 2020 actualizează aceste plăţi anticipate, cu indicele preţurilor de consum de103,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO