Companii

Contzilla: Când poate fi anulată calitatea de plătitoare de TVA a unei firme

Contzilla: Când poate fi anulată calitatea de...
25.02.2020, 10:18 121

Calitatea unei firme de a fi plătitoare de TVA în Romania poate înceta în mai multe situaƫii, respectiv la cererea firmei respective, dacă în cursul anului calendaristic precedent nu a depăşit plafonul de scutire de 300.000 lei (al cifrei de afaceri) sau din oficiu, de către instituţiile fiscal, potrivit unei analize a COntzilla.ro, firmă de consul­tanţă fiscală.

Astfel, cazurile în care calitatea unei firme de a fi plătitoare de TVA poate înceta sunt:

  1. La cererea firmei respective

Dacă în cursul anului calendaristic precedent firma nu a depăşit plafonul de scutire de 300.000 lei (al cifrei de afaceri), poate opta pentru aplicarea regimului special de scutire TVA, cu condiƫia ca la data solicitării să nu fi depăşit plafonul de scutire pentru anul în curs.

Pentru aceasta va depune o solicitare la organul fiscal iar anularea va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA. Organele fiscale competente au obligaƫia de a soluţiona solicitările de scoatere a persoanelor impozabile din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA cel târziu până la finele lunii în care a fost depusă solicitarea.

Tot la cerere, entitatea poate solicita anularea codului de TVA pentru aplicarea regimul special de scutire pentru agricultori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO