Eveniment

Controlorii de la Guvern au descoperit nereguli pe banda

19.03.2007, 18:41 14

Ministrul Autoritatii de Control a Guvernului, Cristian David, a prezentat rezultatul verificarilor efectuate de Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) in 2006. Printre neregulile identificate de ACG:
n Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu a efectuat, in anul 2005, nicio verificare la complexurile energetice Rovinari si Turceni si la compania Electrica, incalcand programul de control.
n Procesul de privatizare Alro Slatina a fost influentat de o serie de nereguli precum modificarea statutului companiei, anterior privatizarii, in favoarea actionarului minoritar, grupul Marco, si in defavoarea potentialilor investitori, iar cumparatorul nu a efectuat la termen investitiile asumate.
n RA-APPS a atribuit contracte de asistenta juridica, in perioada 2001-2006, fara ca in prealabil sa ofere tuturor firmelor de specialitate sanse egale de a concura, si a trimis la procese angajati proprii sa-i apere interesele, desi platea si case de avocatura in acelasi scop.
n Complexul energetic Turceni a favorizat furnizarea de energie catre mai multe firme, la preturi avantajoase pentru companiile partenere, iar complexul Rovinari a vandut electricitate in pierdere, intrucat s-a angajat sa asigure furnizorilor o cantitate mai mare decat putea sa produca.
n AVAS a incalcat prevederile legale in valorificarea activelor statului, a derulat deficitar procesul de monitorizare a companiilor privatizate si nu a cerut plata unor penalitati conform clauzelor contractuale. In replica, Razvan Orasanu, consilierul de stat la Cancelaria premierului si fost presedinte al AVAS, a spus ca verificarile efectuate anul trecut de ACG au vizat activitatea AVAS din perioada 2000 - 2005.
n Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a incalcat prevederile legale la organizarea selectiei investitorilor pentru proiectul Casa Radio, precum si la calculul costurilor proiectului.
n Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a incalcat prevederile legale privind achizitiile publice prin atribuirea mai multor contracte prin negociere cu o singura sursa, asociatii sau administratorii unora dintre subcontractanti fiind inruditi cu persoane din conducerea companiei.
n Conditiile de participare la licitatia pentru constructia autostrazii Bucuresti-Brasov, tronsonul Moara Vlasiei-Ploiesti, castigata de Euroconstruct, Spedition UMB, PA&CO International si Comaxa, au fost modificate in afara legii privind achizitiile publice, a declarat ministrul ACG, Cristian David. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a precizat ca nu a fost vorba despre modificarea caietului de sarcini pentru constructia primului tronson al autostrazii Bucuresti-Ploiesti, ci despre explicitarea acestuia, pentru a permite unui numar cat mai mare de firme sa participe la licitatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO