Controlorii de la Guvern au descoperit nereguli pe banda

Autor: Dinca Thomas 19.03.2007
Ministrul Autoritatii de Control a Guvernului, Cristian David, a prezentat rezultatul verificarilor efectuate de Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) in 2006. Printre neregulile identificate de ACG:
n Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu a efectuat, in anul 2005, nicio verificare la complexurile energetice Rovinari si Turceni si la compania Electrica, incalcand programul de control.
n Procesul de privatizare Alro Slatina a fost influentat de o serie de nereguli precum modificarea statutului companiei, anterior privatizarii, in favoarea actionarului minoritar, grupul Marco, si in defavoarea potentialilor investitori, iar cumparatorul nu a efectuat la termen investitiile asumate.
n RA-APPS a atribuit contracte de asistenta juridica, in perioada 2001-2006, fara ca in prealabil sa ofere tuturor firmelor de specialitate sanse egale de a concura, si a trimis la procese angajati proprii sa-i apere interesele, desi platea si case de avocatura in acelasi scop.
n Complexul energetic Turceni a favorizat furnizarea de energie catre mai multe firme, la preturi avantajoase pentru companiile partenere, iar complexul Rovinari a vandut electricitate in pierdere, intrucat s-a angajat sa asigure furnizorilor o cantitate mai mare decat putea sa produca.
n AVAS a incalcat prevederile legale in valorificarea activelor statului, a derulat deficitar procesul de monitorizare a companiilor privatizate si nu a cerut plata unor penalitati conform clauzelor contractuale. In replica, Razvan Orasanu, consilierul de stat la Cancelaria premierului si fost presedinte al AVAS, a spus ca verificarile efectuate anul trecut de ACG au vizat activitatea AVAS din perioada 2000 - 2005.
n Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a incalcat prevederile legale la organizarea selectiei investitorilor pentru proiectul Casa Radio, precum si la calculul costurilor proiectului.
n Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a incalcat prevederile legale privind achizitiile publice prin atribuirea mai multor contracte prin negociere cu o singura sursa, asociatii sau administratorii unora dintre subcontractanti fiind inruditi cu persoane din conducerea companiei.
n Conditiile de participare la licitatia pentru constructia autostrazii Bucuresti-Brasov, tronsonul Moara Vlasiei-Ploiesti, castigata de Euroconstruct, Spedition UMB, PA&CO International si Comaxa, au fost modificate in afara legii privind achizitiile publice, a declarat ministrul ACG, Cristian David. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a precizat ca nu a fost vorba despre modificarea caietului de sarcini pentru constructia primului tronson al autostrazii Bucuresti-Ploiesti, ci despre explicitarea acestuia, pentru a permite unui numar cat mai mare de firme sa participe la licitatie.