Eveniment

Consumul si emisiile de bioxid, publicate

01.03.2004, 00:00 16



Producatorii si importatorii de autoturisme noi vor fi obligati sa puna la dispozitia cumparatorilor informatii privind consumul de carburant si emisiile de bioxid de carbon ale acestora, in momentul cumpararii sau achizitionarii in sistem de leasing, a decis Guvernul printr-o hotarare aprobata joi.



Actul normativ stabileste obligativitatea aplicarii unei etichete care sa contina informatii privind consumul oficial de carburant si emisiile de bioxid de carbon pe fiecare model de autoturism nou. In punctele de vanzare, eticheta poate fi aplicata pe autoturism sau afisata alaturi, intr-un mod vizibil.



Totodata, va fi obligatorie completarea documentatiei promotionale cu date privind consumul oficial de carburant si emisii specifice de bioxid de carbon ale modelelor de autoturisme noi.



Hotararea Guvernului interzice inscrierea pe etichete, ghiduri, afise sau in documentatia promotionala a altor indicatori, simboluri sau inscriptii referitoare la consumul de carburant sau emisiile de bioxid de carbon, daca acestea produc confuzii potentialilor cumparatori.



Nerespectarea acestor conditii va fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 25 si 50 milioane lei.



In actul normativ se mai precizeaza ca, pentru informarea corecta si completa a cumparatorilor, va fi elaborat un ghid privind consumul oficial de carburant si emisiile specifice de bioxid de carbon, care va fi distribuit gratuit, la cerere, de catre distribuitorii de autoturisme. Ghidul va fi elaborat dupa consultarea producatorilor de autoturisme si va fi reactualizat cel putin o data pe an.



Hotararea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2005.



Emisiile de bioxid de carbon sunt generate in mare parte de autoturisme, fapt pentru care Uniunea Europeana a propus o strategie vizand reducerea emisiilor de bioxid de carbon la autovehicule, prin imbunatatirea specificatiilor tehnice ale carburantilor.



Romania s-a angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera, in perioada 2008-2012, cu 8% fata de nivelul inregistrat in 1989, conform Protocolului de la Kyoto al Conventiei-cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, adoptat la conferinaa de la Kyoto in decembrie 1997.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO